Güneydoğu Asya'da Değişen Turist Profili

Laos'a bundan dört sene kadar önce ziyaret etmiştim. Sakinliği ve geri kalmışlığı yüzünden kendisine "unutulmuş" sıfatı takılan bu ülkeyi Çin hatırlamış, hem de fena halde. Ülkenin hemen her köşesinde Çinli bir firmanın yaptığı yeni bir altyapı ya da yeni bir otel/alışveriş merkezi/yol vb bulmak mümkün. Gelişmenin hızı gerçekten şaşırtıcı. Çin özellikle Laos gibi maden kaynakları olan ülkelere yaptığı yatırımlarla tüm dünyada sessiz bir şekilde etki alanı kurmuş durumda. Laos içlerinde lokantalarda Çince menüler görmek ya da Çince isimli otellerin önünden geçmek eskiden nadir rastlanılan bir durumkan artık günlğk hayatın bir parçası.

Çin'in Güneydoğu Asya'yla ilgili yeni projesiyse Çin-Laos ve Tayland'ı birbirine hızlı tren hattıyla bağlamak. Proje henüz masada ama bitince neler olabileceğini düşünebiliyor musunuz? Bir trene atlayıp Güneydoğu Asya'ya gelebilecek yüzmilyonlarca potansiyel Çinli turist olacak. Şu anda Çinlilerin sadece %7 si yurtdışı tatiline yetecek kadar gelir sahibi, ancak bu rakam giderek artıyor.
Bundan 5-6 sene sonra tren yolları ve gerekli altyapı bittiğinde Güneydoğu Asya'daki genel turist tipi batılıdan çekik gözlülere doğru kayacak gibi duruyor. Tabi yeni gelenlere yönelik eğlence ve tatil mekanlarının sayısının artması da kaçınılmaz. Asya sanki daha bir "asyalaşacak"? Ne dersiniz?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Google, Blogger yada OpenID hesabınızla girerek yorum bırakabilirsiniz. Spam yorumları siliyorum, gireceğiniz dış linkler takip edilemez. Teşekkürler

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...