Ziwa Gergedan Sığınağı, Uganda

Gece ava çıkıyorsunuz, tek bir hayvan vuruyorsunuz ve gizlice satıyorsunuz: karşılığında 106 senede kazanacağınız parayı kazanıyorsunuz. Siz olsanız yapar mısınız?

Binlerce Ugandalı bu soruya "evet hemen" dediği için bugün Uganda'da doğada serbest yaşayan gergedan kalmamış. Çinliler gergedan boynuzunu ilaç ve afrodizyak olarak kullanıyorlar . Bir kilo gergedan boynuzu 50,000 dolara kadar  alıcı bulduğu için avlamak isteyeni bol.


Uganda'da hiç gergedan kalmayınca için bir toplum örgütü girişimlerde bulunarak Kenya ve ABD'den gergedan ithal etmiş ve aldığı geniş bir araziye salmış. İlk başlarda aldığı gergedanlara yenilerini ekleyerek gergedan sayısını arttırmış.
 Uganda'nın başkenti Kampala'ya yaklaşık üç saat mesafede bulunan Ziwa Gergedan Sığınağı  bu şekilde  elindeki gergedan sayısını otuza kadar çıkarmış.


Şimdilerde turizm firmaları ile yakın işbirliği içinde gergedanları ziyarete gelenlerden aldıkları ücretlerle daha çok gergedan üretmeye ve doğaya geri salıvermeye çalışıyorlar.


Kamp girişinde bulunan tabelada bütün gergedan aileleri tanıtılmış. "Obama" ismi doğal olarak dikkat çekici. Efenim, son doğan gergedanlardan birinin babası Kenya'dan annesi ise ABD'den olduğu için kendisine Obama ismi verilmiş. Bunu da notlarımıza alalım.
Gergedanları avlamak isteyen çok meraklı olduğu için bütün gergedanlar 24 saat silahlı koruma ile otluyor.  Sakin sakin otlayan her gergedan ailesinin hemen yanında sakin sakin onları gözleyen silahlı bir gergedan çobanı var. Sığınaktaki silahlı görevliler sadece bunlarla sınırlı değil, kampın girişini ve çevresini devriye gezen başkaları da var. Eee ne de olsa gergedan boynuzu altından daha değerli bir şey.

Afrika'daki gezimiz burada sona eriyor. Buradan Asya'ya geçiyoruz.

1 yorum:

  1. Siteniz bir kitaptan da fazlası. Dünyaya açılan bir pencere... harcadığınız büyük emeğe saygı duymamak mümkün değil. Elinize sağlık..

    YanıtlaSil

Google, Blogger yada OpenID hesabınızla girerek yorum bırakabilirsiniz. Spam yorumları siliyorum, gireceğiniz dış linkler takip edilemez. Teşekkürler

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...