Pangalanes Kanalı: Zorla Kalkınma Projesi

Pangalanes Kanalı, Madagaskar'ın doğu kıyısında 600 kilometre boyunca devam eden bir kanal. 600 kilometrelik bu kanal doğu Madagaskar'daki göl ve nehirlerin kanallarla birbirine bağlanması sonucu oluşmuş.


Kanalın yapımına 1896 yılında Fransız sömürge idaresi tarafından başlanmış. İşçi olarak önceden yazdığım yöntem kullanılmış: Madagaskarlıların ödeyemeyeceği kadar yüksek bir vergi konulmuş.


Ödeyemeyenleri de zorla kanalın inşaasında çalıştırmışlar. 8 senede biten bu kanal sayesinde doğu kıyısında mallar daha kolay taşınır olmuş. Yani bir nevi sopa yoluyla zorla kalkınma modeli.

"Mallar daha kolay taşınır olmuş" dememe de izafi olarak değerlendirin: önceden hiç taşınamıyormuş kanal sonrası salyangoz hızıyla da olsa taşınır olmuş.
Pangalanes Kanalo bugün de aktif olarak kullanılıyor. Doğu Madagaskar'da yol iz olmadığı için bölgeye gidenlerin çoğu zaman tek alternatifi bu kanal.
Kanal çevrede yaşayanlar için çok önemli. Geçim kaynakları genelde balıkçılık olan bu aileler aynı zamandan ufak tefek ticari işlerini de bu suyolunda görüyorlar.
Kanal çevresindeki balıkçı köylerinde yaşayanların çocukları doğar doğmaz suyla tanışıyor. 3 yaşındayken kendi başlarına yüzmelerine izin veriliyor.

7 yaşına gelen bir çocuk aynı zamanda usta bir kano kullanıcısı oluyor. 10 yaşına geldiğinde ise aynı ufak teknelerle deniz çıkmaya başlıyorlar.

Pangalanes Kanalı özellikle sabah ve akşam saatlerinde denize çıkanlar dolayısıyla çok hareketli.
Kanal içinde gezmek isterseniz yerel rehberlerin ayarladığı turlardan birine katılabilirsiniz. Piyasa küçük olduğu için Manakara'da doğru dürüst bir turizm firması yok. Sorarak ya da gezi kitaplarına bakarak rehberlerden birine ulaşabilirsiniz.

 Temmuz başı itibarıyla çok az sayıda turist olduğu için turu 2-3 kişi ancak yaparsınız. Bir günlük kanal turu öğle yemeği dahil yaklaşık 40 TL.


Gezinin en iyi noktası Madagaskarlıların günlğk hayatlarına bakma imkanını sağlaması.
Bir de kanal boyunca rastlayacağınız farklı bitkiler. Bu aşağıdaki etobus bir bitki örneğin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Google, Blogger yada OpenID hesabınızla girerek yorum bırakabilirsiniz. Spam yorumları siliyorum, gireceğiniz dış linkler takip edilemez. Teşekkürler

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...