Fianar - Manakara Treni

 Madagaskar'ın Fianarantsoa ( Madagaskarlıların kısaltmasıyla Fianar) kentinden doğu kıyısındaki Manakara şehrine giden Fianarantsoa Côte-Est (FCE trenyolu)  Fransızların ülkeyi sömürdüğü yıllardan kalma. 

Yukarıdaki haritada ülkedeki trenyolları görülüyor. Bizim bugün bineceğimiz aşağıdaki hat.


Fransız idaresi trenyolunu inşa etmeye 1926 yılında başlamış. Trenyolunun yapımı Fransızların Almanya'dan I.Dünya Savaşı tazminatı  olarak söktükleri raylarla yapılmış.
163 kilometretrelik bu trenyolunun yapımında Madagaskarlılar zor kullanılarak çalıştırılmış. Önce Fransız sömürge hükümeti Madagaskar köylülerine ödeyemeyecekleri kadar yüksek vergi koymuş, sonra vergiyi ödeyemeyenleri ( yani hemen herkes) zorla trenyolu yapımında çalıştırmış.

Bu şekilde toplama malzeme ve zorlama işçi kullanılarak ilerleyen trenyolu 10 senede tamamlanmış.

163 kilometrelik bu trenyolu bugün toplam 30 duraktan oluşuyor. Bu 30 duraktan sadece üç tanesine aynı zamanda yol bağlantısı var, diğer 27 durakta oturanlar için dünyayla bağları sadece bu tren.


Trenin geçtiği yerlerdeki tek ulaşım olması sebebiyle yolu cidden gözleniyor:  mallarını göndermek isteyen çiftçiler, mal almak isteyen bakkallar, yolculara yiyecek, baharat satmak isteyen yereller,
 ev yapım malzemesi getiren inşaatçılar, hayvan satanlar, alanlar ve daha aklınıza ne gelirse trenyolu başında yolunuz gözlüyor.

Tren her istasyonda durduğunda hummalı bir yükleme-boşaltma trafiği görülüyor. Herkes acele içinde ama Afrika usulü: yani aslında vakitle pek ilgileri yok.



O kadar ilginç manzaralar var ki  bir çok turistin trene binme amacı Manakara'ya varmak değil, yolda daha çok şey görmek.
163 kmlik bu tren yolculuğunu tam 12 saatte ancak bitti. Ancak şikayet etmeye hakkım yok, yolda gördüğüm manzaralar ve Madagaskarlılar ilginçti. Daha sonra aynı yolu yapmış başka gezginlerin yazdıklarına baktım da aslında şanslıymışım, aynı yolu 2 günde alanlar da olmuş.

Buradan Fransızların zorla adam çalıştırarak yaptırdıkları başka bir ulaşım projesi olan Pangalanes Su Kanalına gidiyoruz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Google, Blogger yada OpenID hesabınızla girerek yorum bırakabilirsiniz. Spam yorumları siliyorum, gireceğiniz dış linkler takip edilemez. Teşekkürler

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...