Antsirabe ( Orta Madagaskar)


Antsirabe şehri Madagaskar'ın üçüncü büyük şehri. Tana'dan 164 km uzaklıkta, yolda çalışma olmazsa ya da yağış yoksa toplu ulaşımı kullanarak bu yolu ancak 3 saatte alıyorsunuz. Bu da Madagaskar koşullarında oldukça hızlı bir yolculuk sayılıyor. Tana'nın patırdısı kütürdüsü üstüne ilaç gibi gelen bir şehir.
Antsirabe şehrinin geniş bulvarlarında dolaşmak ve peşinize takılan pousse-pousse sürücülerini ( insan taşımakta kullanılan el arabası- detayı daha sonra) atlatmaya çalışmak dışında yapılacak en iyi şey pazarın çevresinde dolanan insanları seyretmek.

Antsirabe'ye gelmişken ve hazır vaktimiz varken biraz Madagaskar üzerine bilgi vereyim. Madagaskar yaklaşık 80 milyon yıl önce Asya ve Afrika kıtaları tek parça iken Hindistan ve Mozambik arasında kalıyormuş, sonra kıtalar birbirinden ayrılınca ortada kalıp hem Asya hem de Afrika'dan ayrı ve izole bir şekilde gelişmiş. Bu yüzden Madagaskar'daki çoğu bitki ve canlıya başka yerlerde rastlanmıyor.

Adaya insan yerleşimi oldukça geç olmuş: ancak 2000-2300 sene kadar önce adaya ilk insanlar ayak basmış. Ayak basanlar da Mada'nın hemen yanı başındaki Afrika'dan değil taa Malezya'nın Borneo adasından gelen yerliler olmuşlar. Bu ilk yerleşimciler bugün Madagaskarlıların bir nolu yemeği olan pirinç ekim tekniklerini beraberlerinde getirmişler. Pirinç o kadar çok seviliyor ve o kadar çok ekiliyor ki bazen adayı Asya ile karıştırmamak elde değil. Asya'lı bu ilk göçmenlerden sonra Afrikalı Bantu kabilesinden insanlar da Madagaskar'a yerleşmiş ve sonra nufüsta çoğunluğu ele geçirmişler. Bantu kabilesi sayıca artınca ada siyahileşmiş ama halen ada halkının bazılarının yüzlerine bakarsanız Asya'nın izlerini sürebilirsiniz: çekik gözler, yuvarlak Asyalı yüzleri ve geniş değil de küçük Asyalı burunları bu Afrikalı halk arasında oldukça yaygın.

Adanın izolasyonu o kadar uzun sürmüş ki batılı güçlerin adayı farkına varıp sömürgüleştirmesi için 1896 yılına gelinmesi gerekmiş. O tarihte Fransa Madagaskar'ı kendine bağlamış ve 1960'a kadar da yönetiminde tutmuş. 

Madagaskar bugün gelir sıralamasında sonlarda durum o kadar kötü ki senelerce savaşla uğraşan ve ekonomik bir üretimi olmayan Afganistan bile Madagaskar'dan daha iyi durumda. Madagaskar dünyadaki 183 ülke arasında kişi başı gelir bakımından 175. sırada. Ortalama bir Madagaskarlı yılda 460 dolar kazanıyor. Yani günde 1.5 dolardan az bir para ile geçiniyor.  Bir Türk'ün geliri 22 Madagaskarlınınkine eşit.

Antsirabe'de biraz dinlendik artık yola devam edelim. Gerisini Fianar yolunda anlatacağım.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Google, Blogger yada OpenID hesabınızla girerek yorum bırakabilirsiniz. Spam yorumları siliyorum, gireceğiniz dış linkler takip edilemez. Teşekkürler

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...