Mauritius - Moris Adaları - Maurice


Hint Okyanusundaki bu küçük ada tam anlamıyla bir "kültürlerin erime potası". Bu deyimi hemen her ülke/bölge/şehir sık sık kullanıyor ama Mauritius gerçekten hakediyor. Niye mi? Bir kere ada Hint Okyanusunda ama Afrika kıyılarına yakın. Adada Hintli, Afrikalı, Çinli ve Avrupalı gruplar yaşıyor. Ama Mauritius kültür olarak ne Afrikalı ne Hintli ne Avrupalı ne de Çinli, o Mauritiuslu.
Halkın anadili Fransızca'nın kırık bir versiyonu olan Kreyol ama herkes bunu konuşmuyor. Resmi dil İngilizce ama onu da fazla kullanan yok. Fransızca en çok kullanılan halk dili gibi gözükse de onu da bilmeyen büyük bir grup var. Adadaki gruplar kendi aralarında Kreyol, Fransızca, İngilizce, 5-6 çeşit Hint dili, Çince ve Swahili konuşuyorlar. Dil konusu da tam bir çorba anlayacağınız.


Mauritius'u önce Hollandalılar sömürge haline getirmiş, bakmış ne yapsa buradan para yapamıyor, sömürgeyi terketmiş. Sonra adayı boş bulan Fransızlar gelmişler. 1715'den 1810'a kadar adayı onlar yönetmişler. Onlardan İngilizler adayı savaşmadan tapu haklarının korunması karşılığı teslim almış. Bu küçük hak yani “tapu haklarının korunması” bugün bile Mauritius topraklarının büyük bir kısmının Fransızların elinde olmasının yolunu açmış Halen ülkenin en büyük toprak sahipleri o zaman toprağa el koyan Fransızların torunları.
Kanuna geri dönelim. Bir kısım kanunlar Fransızlar dan kalmış, bir kısmı onlardan sonra gelen İngilizlerden üzerine bir de Mauritius'un koyduğu yeni kanunlar gelmiş. Onun için diyelim bir tapu aldınız, üzeri İngilizce yazıyor ama alım satım şartları Fransızca. Ayrıca satın aldığınız bina ya da toprağın hangi kanunlara tabi olduğu da tapuda yazıyor: yani duruma göre üç yasadan biri sizi bağlayabilir. Karışık mı? Değil, burası Mauritius. Rahatlayın biraz.

 Ne de olsa dünyanın en iyi denizlerinden birine geldiniz. Adanın etrafı kıyıdan yüzülerek ulaşabilecek mercan kayalıkları ile çevrili.
Balıklar çıplak gözle deniz dışından bile rahatlıkla seçiliyor. Şu anda kış mevsimini yaşayan ülkede hava sıcaklığı 20 dereceler civarı. Ben bu havada yün kazak ve mont giyen Mauritiuslulara ben "bunlar uzaylı mı?"diye bakarken  azınlıkta kaldığımı ve Mauritiusluların tişörtle ortalıkta dolanan yabancıya "nasıl donmaz bu zavallı?" diye baktıklarını unutmuşa benziyorum.

Adada yemek ısmarladığınızda ise Çin esintili, Hint karışımlı, Afrikalı bir Fransız mutfağı sizi bekliyor. Özellikle balık yemekleri lezzetli ve bizim öksüz doyuran dediğimiz porsiyonlarda geliyor.

Hafta arası deniz kıyısında pek göremediğiniz halk hafta sonu piknik-denize girme- açık havada dans etme- biraları duraklamadan yuvarlama ekseninde mesut mutlu vakit geçiriyor.

Yazıyı kapatmadan aklımda kalan bir kaç ayrıntıyı da aktarayım. Mauritius son dört senedir Afrika'nın en iyi yönetilen ülkelerinde biri seçiliyor. 5 sene kadar önce yürürlüğe giren bir kanuna göre ev hariç her yerde sigara içmek yasak: lokanta, bar, kaldırım, sokak, araba içi vb. Öyle balığımı yedim çıkıp lokanta önünde bir tüttüreyim içeri girerim yok," evine git orada iç" diyorlar. Sebep ise genç nesli korumak. Ülkenin başkenti Port Louis trafiği ile ünlü üç caddeden ibaret küçük bir yer. Yapacak işiniz yoksa başkenti rahatlıkla pas geçebilirsiniz.

Mauritius'tan bir başka karışık adaya,  Madagaskar'a geçiyoruz.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Google, Blogger yada OpenID hesabınızla girerek yorum bırakabilirsiniz. Spam yorumları siliyorum, gireceğiniz dış linkler takip edilemez. Teşekkürler

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...