Bangladeş'in başkenti Dakka 2/2


Bangladeş'in başkenti Dakka'da gezmeye devam ediyoruz  ( önceki yazı http://www.simdigezelim.com/2012/04/bangladesin-baskenti-dakka.html ) . Şehrin nüfusu yaklaşık 18 milyon ve son zamanlarda hızla büyümüş. Ülke maddi sıkıntı içinde olduğu için altyapıya haliyle fazla yatırım yapamıyor, şehrin en bakımlı mahallelerinde bile ciddi altyapı sorunları hemen göze çarpıyor. Kaldığım pansiyon şehrin bakımlı mahallelerinden Gülşan'da buradan şehir merkezi yaklaşık 12 km. Sabah saat 10'da yola çıkmama rağmen yine de trafik var. Tabi şehir merkezine indikçe trafik daha da yoğunlaşıyor.

Nehir kıyısına doğru gelindiğinde ise araç trafiği yerini rickshaw yani "üç tekerli bisiklet taksi" tarfiğine bırakıyor. Dakka'da bu taksilerden 600 bin civarı olduğu tahmin ediliyor. Özallikle kırsal alandan göçenlerin ilk yaptıkları işlerden biri rickshaw sürücülüğü. Rickshaw'la yolculuğun kilometresi 8 kuruş.



Rickshawlar'dan biraz daha hızlı bir araç isterseniz üç tekerli motorsikletler ( Güneydoğu Asya'da tuk tuk adı verilen), sonra küçük Suzuki Maruti taksiler sonra da bildiğiniz taksiler geliyor. Yani her keseye uygun bir şey var.Taksimetreleri var ama kullanmaya niyetleri yok, gidilen yere göre pazarlık etmeniz gerekiyor.



Şehir merkezinde dolaşacak yerler Hindu mahallesi, bir önceki yazıda fotoğrafları görülen Ahsan Manzil ve Milli Müze var.


Bangladeş ülke olalı beri politik olarak karışık zamanlar yaşıyor, bunun sonucu olarak protesto gösterileri çok sık oluyor. Kaldığınız yerden bu konuda bilgi almanız sizin için iyi olur.


Dakka'da kaldığım kısa süre içinde iki ayrı gösteride 400'den fazla insan hastanelik olmuş: şehir büyük olduğu için farkına bile varmadım ama gösterilerden biri gezmeyi planlayıp pansiyon sahibinin "bugün gitme, orası karışır" dediği yeni şehir bölgesindeydi.



Dakka'da nereye giderseniz gidin trafik için ekstra zaman eklemeyi unutmayın. Şehir genel olarak güvenli olsa da gece ondan sonra sokağa çıkacakların taksileri dikkatli seçmesi öneriliyor.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Google, Blogger yada OpenID hesabınızla girerek yorum bırakabilirsiniz. Spam yorumları siliyorum, gireceğiniz dış linkler takip edilemez. Teşekkürler

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...