Rantepao, Sulawesi: Toraja Topraklarına Giriş

Sulawesi adasında yaklaşık 16 milyon kişi yaşıyor. Bunların 450 bini Toraja kabilesinden ve çoğu Makassar'a 8 saatlik mesafede dağlık bir bölgede yaşıyorlar. Bölgenin adı yerel dilde Tana Toraja, ya da bizim anlayabileceğimiz haliyle "Toraja Ülkesi".

Toraja'lar adanın en dağlık yerlerinden birinde yaşıyorlar. 1950'lere kadar animist inançlara sahiplermiş. O tarihlerde Sulawesi'nin bazı Müslüman kabileleri Endonezya'dan ayrılmak istemişler ve silah zoru ile Toraja'ları ayrılıkçı yapıya sokmak istemişler. Bu hareket tam ters tepmiş ve Torajaların hemen hepsi Hıristiyanlığa geçmiş. Ama bir yandan da eski animist geleneklerini de korumuşlar.

Rantepao, Toraja ülkesinin tam ortasında küçük bir yerleşim birimi. Kasabanın içinde görülecek fazla bir şey yok ancak turistik bölge kasabanın hemen yakınında.

Rantepao hem turistler hem de bölgede uzun yürüyüşler yapacaklar içinde ikmal merkezi konumunda. Kasaba pazarında en rağbet gören ürünlerden biri de Toraja kahvesi. Bölgede yetişen arabica cinsi kahvenin ünü tüm Endonezya'ya yayılmış, pazardaki tezgahlardan istediğini kahve cinsini seçip çektirebiliyorsunuz.

Buraya esas gelme sebebim bölgenin ünlü cenaze törenlerinden birine katılabilmek, bunun için yerel bir rehbere ihtiyacım olacak.  Rantepoa kırsalı ve cenaze töreni sonraki yazıya.



3 yorum:

  1. Sağol kardeş, verdiğin emek boşa gitmiyor, gezi hazırlığı yapanlara yol gösterici oluyor. Ben de gezi planı yapmak için notlarından faydalanıyorum. Uzak doğu için merak ettiğim bir şey var,baraka tarzı yerlerde ya da bungalovlarda kalanlar denize giderken para ve pasaportu nereye bırakıyor. Ben tek başıma dolaşacağım ve otelde kalmayacağım, hostel olan yerlerde sorun olmayacak ama diğer yerlerde ne yapacağımı bilmiyorum.
    Saygılar
    Nevzat

    YanıtlaSil
  2. Daha çok küçük ve aile tarafından işletilen yerlerde kalırsanız başınıza bir şey gelme şansını azaltırsınız.Geri kalmış yerlerdeki bungalowlar genelde bu tür işletmelerdir, iyi ünü olan bir yerde kalırsanız sorun çıkmaz.

    YanıtlaSil
  3. abi sen bunca yeri gezicek parayı nerden buluyon?

    YanıtlaSil

Google, Blogger yada OpenID hesabınızla girerek yorum bırakabilirsiniz. Spam yorumları siliyorum, gireceğiniz dış linkler takip edilemez. Teşekkürler

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...