Sulawesi Adasının Önemli Şehri Makassar ( Ujung Pandang- Endonezya)

Sulawesi  Endonezya'nın büyük adalarından biri. Haritasına baktığınızda "böyle garip şekilli ada mı olur?" dedirtecek kadar ilginç bir şekli. Aslına bakarsanız dört yarımadalı bir "tamada" kendisi. Sulawesi hem dağlık hem de çoğu  kara parçalarının arası denizle kaplı olduğu için bir yerden diğerine gitmek çok uzun sürüyor. Adanın iki önemli şehrinin biri Makassar diğeri Manado: tam da zıt kutuplardalar biri adanın batı aşağı ucunda diğeri doğu yukarı ucu. Birinden diğerine otobüsle gitmeye kalkarsanız ve eğer yollar yağmurdan kapanmadıysa + gecikme olmazsa + otobüsler vaktinde kalkarsa ve + saatleri uyarsa 50 saat sürüyor.
 Sulawesi adasının önemli bir özelliği Avustralya ve Asya bitki ve hayvan türlerini ayıran sanal bir çizgi olan Wallace çizgisi üzerinde olması. 19.yy da Alfred Wallace bölgede inceleme yaparken şimdi Wallace çizgisi adı verilen hattın batısında ve doğusunda tamamen farklı hayvan ve bitki türleri olduğunu farketmiş.Son buzul çağında deniz çekildiğinde Endonezya'nın çoğu adası Asya'ya bağlantılı kalırken Bali adasında ötesi Avustralya'ya kara ile bağlanmış ve o bugün dahi o kıtaların bitki ve hayvan türleerini barındıryorlar. Sulawesi ise bu çizginin üzerinde sonuç olarak bitki ve hayvan çeşitliliği fazla.Adanın orta ve kuzey kısmında dalış mekanlarına gidenler öve öve bitiremiyorlar.
 Makassar ya da diğer adıyla Ujung Pandang 1.3 milyon nufüslu fazla görecek bir şey olmayan bir şehir. Yakında göreceğimiz Toraja kabilesi topraklarına girmek için buradan geçmek gerekiyor, sadece buraya uçak seferi var.
 Makassar'ın Rotterdam kalesi eski Hollanda sömürge günlerinden kalma. Kısaca göz atabilirsiniz, fazla ilginç değil. Makassar'ın ünlü gün batımına da yağmur mevsiminde geldiğim için denk gelemedim. E boş duracak değiliz ya buranın diğer ünlü iki şeyi balığı ve çorbası. Yüzyıllardan beri balıkçılık yapan Makasssarlılar çok lezzetli balık pişirmeyi beceriyorlar, buraya yolunuz düşerse kaçırmayın. Birde "coto makassar" çorbasının tadına bakın. Bu çorbayı ısmarladığınızda lokantada gözler size dönüyor çünkü pek yabancının yediğini görmemişler. Nedeni basit, coto makassar bildiğiniz kelle-paça çorbasının tropik esintilerle hazırlanmış hali: dil, işkembe, beyin, fıstık, limon ve bir sürü baharat. Afiye olsun.

Makassar'dan kuzeye esas hedefimiz olan Rantepoa'ya yola çıkıyoruz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Google, Blogger yada OpenID hesabınızla girerek yorum bırakabilirsiniz. Spam yorumları siliyorum, gireceğiniz dış linkler takip edilemez. Teşekkürler

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...