Üç Maymun Gerçekte Ne Diyor?

Türkçe dahil geniş bir dil coğrafyasında "üç maymun" ya da "üç maymunu oynamak"  deyimleri genelde "duymadım, görmedim, bilmiyorum"'u ifade etmek için kullanılır. 

Üç maymun deyiminin kaynağı Türkiye'ye oldukça uzak. Kaynağı tam olarak Japonya'nın dağlık Nikko kentinde 1626 yılında yapılmış bir ahırın kapısının üzerinde.

Japon inanış ve geleneklerinde "iyi davranış iyi sağlık getirir" inancı da var. Bu inanca Koshin adı veriliyor ve 17.yy da olduğu gibi bugün de güçlü bir şekilde varlığını sürdürüyor. 1636 yılında Nikko'da bir tapınağın bahçesindeki ahırın üzerine işlemeler yapan usta üç maymun figürünü işlediğinde bütün dünyaya yayılacağını biliyor muydu acaba? Hem de bazen yanlış anlaşılarak?



Üç maymun figüründeki maymunlar çocukların "kötü duymaması, kötü konuşmaması ve kötü görmemesi gerektiğini böylece daha sağlıklı bir hayatları olacağını anlatır". 
Maymun figürlerininin olduğu tapınak bugün de oldukça popüler. Her oymanın altında anlamı iki dilde açıklanmış.



 Bir çok Japon tahta oymaların altında  maymunları taklit ederek fotoğraf çektiriyor.
17.yy da yapılmış bir ahır kapısından dünya dillerine, Türkçe'ye giren bir deyim. Dünya cidden küçük, değil mi?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Google, Blogger yada OpenID hesabınızla girerek yorum bırakabilirsiniz. Spam yorumları siliyorum, gireceğiniz dış linkler takip edilemez. Teşekkürler

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...