Keyt abla ( ya da Kate Clow ya da Kardelen Karlı)

















Artvin'de herkesin çağırdığı adıyla "Keyt abla" bölgeyi tam anlamıyla karış karış bilen bir gezi yazarı. Keyt abla 20 sene önce Antalya'ya yerleştiğinde pasaportunda Kate Clow yazıyormuş, sonraki TC nüfus kağıdındaki ise Kardelen Karlı.

Kate Clow, Türkiye turizmine katkıları büyük: Likya yolunu ilk gezen ve yazarak popülerleşmesine ilk katkıda bulunanlardan. Keyt, daha sonra St.Paul yolunu yazmış, Kaçkarlar'ın kitabını çıkarmış. Şimdilerde Bursa'dan Kütahya'ya uzanan "Evliya Çelebi" yolu üzerine çalışıyor. Keyt, işe ilk önce yolun eskiden nasıl kullanıldığını araştırmakla başlıyor. Daha sonra yolu yürüyor. Bu işin en zor kısmı çünkü çoğunlukla unutulmuş olan bu yollardan geriye kalan genelde küçük patikalar oluyor. Köylülerle ve yerel idarelerle konuşarak ve belgelere dayanarak  yolun geçtiği yerler belirlenince kitaba dökülüyor. Yazar Kardelen'in işi orada bitiyor, aktivist Kardelen işe koyuluyor:" Yol tamam ama burayı yürümek isteyenler gece nerede konaklayacak. Yolu işaretledik ama köylü bu işten para kazanmazsa yol yerinde kalmaz ki, köylüye bu işten nasıl yarar sağlanır? " sorularına yanıt arıyor. Likya yolunu yazalı 15 sene olmuş, halen yoldaki pansiyon durumunu takip ediyor. Kate " şimdi isterseniz Likya yolunda her gece kalınacak bir yer var, sadece bir nokta kaldı pansiyonsuz, onun için de yerel idare okul tahsis etti, çözülecek sorun" derken gözleri gülüyor.

Türkiye'de alternatif turizme önemli katkıları olan Kate Clow'un  iki kitabı Türkçeye çevrilmiş. Diğerleri henüz İngilizce " Türkçe'ye çevirsek pek piyasası olmuyor kitapların, zaten yabancılar satın alıyor genelde, Türkler gezi kitaplarına pek alışmamış" diyor.

Artvin'e bu kez gelmesinin sebebini yapılacak yerel bir projeye destek vermek olduğunu söyleyen Kate " bürokrasi bazen yavaş, bazen çok iyi,  hep takip etmek lazım" diyor.

 Kate'in sitesi http://www.lycianway.com/

Keyt abla'nın Türkçe kitapları:
Likya Yolu'nda Yürümek: Türkiye'nin İlk Uzun Mesafeli Yürüyüş Rotası


Türkiye’nin İkinci Uzun Mesafeli Yürüyüş Rotası St Paul Yolu



İngilizce Kitapları:


http://www.amazon.com/s/ref=ntt_athr_dp_sr_1?_encoding=UTF8&sort=relevancerank&search-alias=books&field-author=Kate%20Clow










Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Google, Blogger yada OpenID hesabınızla girerek yorum bırakabilirsiniz. Spam yorumları siliyorum, gireceğiniz dış linkler takip edilemez. Teşekkürler

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...