Çinçiva ve Zilkale


Rize'nin Çamlıhemşin ilçesi sınırlarında Fırtına Vadisi'nde çok hoş yerler var. Buraları anlatmak yerine sadece fotoğrafları koymakla yetineceğim. Size de 1) bir ara bölgeyi  ziyaret etmesi ve 2) Hidroelektrik Santrallerle ilgili haberleri daha dikkatli okumak kalıyor.


Hidroelektrik santralleri takip etmek nereden çıktı demeyin. Bu gördüğünüz güzellikleri Fırtına deresine yapılacak ve pekte verimli olmayacak bir hidroelektrik santralle ( HES) yoketmeye çalışıyorlar. Mahkeme şu anda yürütmeyi durdurmuş durumda ama ne olur belli olmaz.

Yapılmasına izin verilen HES'lerin verimli olsa hadi neyse, ama değiller: şu anda Türkiye'de HES lisansı verilen 4000 kadar su kaynağı var. Evet tam 4000! Dile kolay ve çoğu gerçekte yapılmaması gereken projeler. HES'ler doğayı yoketme pahasına geçici bir süre bölgeye ek iş sağlıyorlar,  politikacılar bu yüzden destekliyor.

Kısa dönemli düşünürsek HES iş sağlıyor ama uzun dönemli düşünüldüğünde görülüyor ki HES yapılınca burada gördüğünüz manzaralar yokoluyor, bölge mahvoluyor, tarım yok oluyor ve göç başlıyor.

Düşünce ufkumuzu daha uzun sürelere yaymadıkça bu güzellikler tehdit altında olmaya devam edecek.

Bu aralar kendinize bir iyilik edin kafa dinlemek ve gözünüze bayram ettirmek için Fırtına Vadisine, Çinçiva'ya, Ortan'a, Zilkale'ye gelin. Sonra da çocuğunuza ve gençlere bir iyilik yapın ve koruyun buraları.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Google, Blogger yada OpenID hesabınızla girerek yorum bırakabilirsiniz. Spam yorumları siliyorum, gireceğiniz dış linkler takip edilemez. Teşekkürler

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...