Türkiye'de yanardağ patlarsa ne olur?: Meke gölü, Konya

Hiç aklınıza "Türkiye'de yanardağ patlarsa ne olur?" sorusu geldi mi? Geldiyse boşuna cevaplamaya çalışmayın, burada yapılmışı var: Konya'nın Karapınar ilçesindeki Meke gölü.

400 milyon sene önce  büyük bir patlama ile 800 metreye 500 metrelik bir krater açan yanardağ, bundan yaklaşık 9000 sene önce yeniden patlamış. Bu kez patlama daha küçük olmuş ve bugün Meke gölünün içinde göreceğiniz tepecik ve üzerindeki gölcük oluşmuş. Yani göl içinde göl.


Bu manzaraya bakınca insan gölden pek bir şey anlamıyor, "Hani nerede 'Türkiye'nin nazar boncuğu' denilen göl ?" diyeceği geliyor. Haklısınız.  Bu gün göl ve orada konaklayan kuşlar korum altına alınmış ama biraz gecikilmiş çünkü Konya ovasında yeraltı sularının aşırı kullanımı sonucu gölün suları yazın kurumaya başlamış. Gölün kurtuluşu bölgedeki su kaynaklarının daha iyi kullanılmasında ya da daha fazla yağmur yağmasında.

Kurumadan önce aslında göl aşağıdaki gibi bir yermiş ( internetteki eski resimlerinden biri).










View Larger Map


Meke gölünün 2 km kadar kuzey doğusunda bir başka krater gölü olan Acıgöl var. Hazır gelmişken oraya da uğrayabilirsiniz. Gördüğüm kadarıyla Acıgöl Karapınarlı piknikçilerin favori mekanlarından biri.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Google, Blogger yada OpenID hesabınızla girerek yorum bırakabilirsiniz. Spam yorumları siliyorum, gireceğiniz dış linkler takip edilemez. Teşekkürler

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...