"Türbanlı liseli", " Sarışın hatun", " Haydar Aliyev", "Hikaye bunlar" ve "Yasak"'ın ortak noktası "yassah" olmaları!

Türkiye'de internete erişimi düzenleyen ve Youtube ve Blogger yasaklarını borçlu olduğumuz "Bilgi Teknolojileri ve  İletişim Kurumu"'nun ( BTK) son icraatına gülmek mi lazım ağlamak mı lazım karar veremedim. 

BTK internet sağlayıcılara bir yazı göndererek aralarında  "türbanlı, liseli, sarışın, hatun, Haydar, hikaye, yasak" gibi kelimelerin de olduğu bir 138 kelimenin site isimlerinden ve aramalardan yasaklanmasını istemiş.  Hadi günlük hayatta kullandığımız bir sürü kelimenin yasaklanmasını geçtim, "yasak""ı yasaklamalarına ne demeli? "Yasak" demeyi yasaklayan bu yasağı düşünenler yumurtlayanlar felsefecilere içinden çıkamayacakları yeni bir paradoks yarattılar.

Sansürlenmesi istenen kelimelerin bir kısmı kırmızı noktalı , meraklısına tam liste burada. Her sorunumuz çözüldü de sadece bu mu kaldı? Ailenin / bireyin kendi yapması gereken bu iş devlete mi düştü?  İsteyen evindeki bilgisayarında istediği filtreyi-sansürü koyar. Zorla dayatarak yasaklamak 50 sene öncesinin kafasıydı, halen bizi yönetmeye çalışanlar arasında bu zihniyetin olması üzücü.
Bu yasa iptal edilmediği takdirde 22 Ağustos'tan itibaren her internet bağlantısı siz isteseniz de istemeseniz de filtrelenecek ( yani sansürlenecek), ondan sonra BTK'da çalışan birinin gece gördüğü rüyaya göre gelsin yasaklar:  "evet evet o baldız var ya o, yasaklamalı onu internetten, ne biçim etek giymişti öyle rüyamda tamam etek'de yasak olsun" diyebilecek ve aramalarda bu kelimeler çıkmayacak.  Ya bir dakika, yasaklı kelimeler listesine şimdi baktım da birisi "baldız"lı, "etek"li bir rüya görmüş bile, onlar şimdiden yasaklı.

 BTK'ya bu yetkiyi veren kanunun iptali için dava açılmış durumda, bu konuyu daha iyi öğrenmek ve destek vermek isteyenler http://www.facebook.com/event.php?eid=152334771499561
ya da http://internetimedokunma.com/ a uğrayarak başlayabilirler. 

Tepki göstermezsek Ağustos ayında uygulamaya girecek BTK onaylı yeni Google hepimize hayırlı olsun:








İnternette bu konuda organizasyonlar yapılmaya ve ses getirmeye başlamış durumda. Ama bu daha başlangıç devamının gelmesi gerekiyor. 




Bu gün ( 15 Mayıs 2011)  yapılan "internetime dokunma"  protesto yürüyüşünden bir pankart aşağıda .





10 kentte sansür eylemi!

“Filtreleme olarak” bilinen ve 22 Ağustos’ta yürürlüğe girecek olan “İnternetin Güvenli Kullanımı Yönetmeliği”ne tepki amacıyla çeşitli sosyal ağlarda bir araya gelen internet kullanıcıları, bugün İstanbul başta olmak üzere 10 ilde meydanlara çıkacak

15 Mayıs 2011 Pazar, 09:57:50
10 kentte sansür eylemi!

Facebook başta olmak üzere çeşitli sitelerde “İnternetime dokunma”, “22 Ağustos internet darbesine hayır” gibi adlarla buluşan internet kullanıcıları, sansür olarak adlandırdıkları yönetmeliği, bugün meydanlara çıkarak protesto edecekler. Saat 14.00’te, başta İstanbul’da Galatasaray Meydanı, Ankara’da Kuğulu Park ve İzmir’de Sevinç Pastanesi olmak üzere, 10 ilde bir araya gelecekler. Protestocular, diğer şehirler için de duyuru yapıyorlar. Bu eylemden bir hafta sonra ise 22 Mayıs Pazar günü saat 12.30’da, yine binlerce kişinin katılması beklenen bir başka protesto eylemi için de çağrı yapılıyor.


600 BİN PROTESTOCU 
Sosyal ağlarda değişik isimler altında organize olanların sayısı 600 bini aşmış durumda. İnternette, kullanıcıların bir araya geldiği grup adlarından bazıları şöyle: “22 Ağustos internet sansürü onaylanırsa internetimi kapattıracağım”, “Vatandaş internete sahip çık”, “15 Mayıs internet sansürü için toplanıyoruz”, “İnternetime dokunma. İnternette sansüre hayır


Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun (BTK), 22 Ağustos 2011’de yürürlüğe girecek “İnternetin Güvenli Kullanımına İlişkin Usul ve Esaslar” başlıklı yönetmelikle internet kullanıcılarını “çocuk paketi”, “yurtiçi paketi”, “aile paketi” ve “standart paket” olmak üzere 4 paketten birini seçmek zorunda bırakması, son haftalarda en çok tartışılan konuların başında geliyor. “Sakıncalı kelimeler”in de hazırlanması nedeniyle birçok kesim, bu durumun keyfi olarak internet sitelerini yasaklamaya götüreceğini, yer sağlayıcıları (hosting) da sansüre zorlayacağı görüşünü savunuyor. Yönetmeliğe karşı kamuoyunda ciddi bir tepki ortaya çıkarken, Türkiye Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Tayfun Acarer, yaptığı açıklamalarda, yönetmeliğin sansür olmadığını, amaçlarının cinsel içerikli ve ahlaka aykırı siteleri engellemek olduğunu ifade etmişti. 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Google, Blogger yada OpenID hesabınızla girerek yorum bırakabilirsiniz. Spam yorumları siliyorum, gireceğiniz dış linkler takip edilemez. Teşekkürler

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...