Japon Alplerinde Zamanın Durduğu Şehir: Takayama

Takayama, Japon Alp dağlarında küçük bir kent. Nüfusu sadece 60,000. Kışın hava şartlarından dolayı fazla gideni geleni yok. Havalar ısınınca özellikle Japon turistlerin akınına uğruyor.


Kentin hemen kuzeyindeki Hida Folk köyünde yakındaki köylerden toplanmış 25 bina sergileniyor: evlerin yapısı farklı bir bölgeyi iyi yansıtıyorsa bütün köy evini söküp taşımışlar, bölgede evler ahşap olduğu için zor olmamış.




Evlerde dikkat çekici şeylerden biri duvarların gerçekten kağıt olması ve kağıt duvarlı tahta evi ısıtmak için soba değil yukarıda gördüğünüz açıok ateşlerin kullanılması. Yanması için bu kadar sebep varken bu evlerden az sayıda kalmış olması şaşırtıcı değil. Köyün ortasında iç içe geçmiş halkalardan oluşmuş ilginç bir pirinç tarlası var. Tarla tanrılara adandığı için bu şekilde sürülmüş, ayrıca bu tarlada gübre ya da pis su kullanmak yasak.

Şehir merkezine dönelim. Merkezde esas hareket Sanmachi Suji caddesi civarında. Bölgede eski görünümünü son 300 senedir bozmayan yüzlerce ev var. Evlerin çoğu hediyelik eşya dükkanı olarak işlese de dışarıdan oldukça hoş gözüküyorlar.


























Takayama'da üretilen iki şey bütün ülkede meşhur: sake ( 20 derece alkol oranı olan pirinç şarabı diyebiliriz) ve Hida bifteği.

Biftekleriyle öylesine gurur duyuyorlar ve tadından öylesine eminler ki sushi olarakta servis ediyorlar: yani bir parça pirincin üzerine çiğ et koyarak. Çiğ eti bitirmek için saki tabi lazım olur. 

Takayama'ya Nasıl Gidilir?

Tokyo'dan Nagoya'ya Shinkansen treni ile 2 saatte gidip burada yerel trene aktarma yapmanız lazım. Yaklaşık 2.5 saat süren ve çok güzel dağ manzaralarına dalıp gideceğiniz bir yolculuk sonrası Takayama istasyonuna varıyorsunuz. İstasyonun tam önünde turizm ofisi solunda otobüs terminali var. Takayama'da yolculuk kolay.


Ne Yenir? Ne içilir?

Takayama'ya gelip ünlü Hida bifteğini tatmamak olmaz. Bifteği lokmalık büyüklüğünde parçalara ayırıp, önünüze gaz alevinde ısınan bir ızgara eşliğinde getiriyorlar. Kendin pişir kendin ye. Sake isteyenler Sanmachi Suji caddesindeki onlarca dükkandan satın alabilir.

Takayama'da Nerede Kalınır?

İstasyona sadece 3 dakika uzaklıktaki Jhoppers hosteli   ( http://takayama.j-hoppers.com/ ) hem eski tip Japon odaları (ryokan usulü), hem normal odalar, hem yatakhanede yatak seçenekleri sunuyor. Altyapısı güzel, çalışanlar yardımcı.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Google, Blogger yada OpenID hesabınızla girerek yorum bırakabilirsiniz. Spam yorumları siliyorum, gireceğiniz dış linkler takip edilemez. Teşekkürler

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...