“Karen”'ler: Nam-ı Diğer Uzun Boyun Kabilesi


Karen kabilesi kadınlarının boyunlarına taktıkları büyük halkalarla tanınıyorlar. Myanmar-Tayland sınırının her iki yanında yaşayan kabile dağlık alanda yaşadığı için ulaşılmaları o kadar kolay değil.
Kabile uzakta olunca yanlarına giden de az oluyor, giden az olunca turizmciler para kazanamıyorlar. Bakmışlar olmuyor onun da çaresini bulmuş turizmciler, bütün bir köyü Chaing Mai yakınlarına taşımışlar. Bu “kültür” köyündekiler Myanmar vatandaşı mülteciler oldukları için Tayca konuşamıyorlar, köy sınırları dışına çıkmaları da yasak.


Köy tam bir turist tuzağı. Karen'ler kendi hayatlarını oynuyormuş gibi yapıp dokuyormuş gibi yaptıkları kumaşları benim gibi meraklılara satmaya çalışıyorlar.


Köye giriş ve fotoğraf çekmek paralı. Eee ne de olsa canlı tiyatro.


Giysileri ilginç olan 3 başka kabileye mensup insanlar da köyün girişinde mekan tutmuşlar, hediyelik eşya satıyorlar.




Karenlerin yanına gittim bir sürü fotoğraflarını çektim, köylerinde dolaştım, evlerini gördüm ama gerçekten ben ne gördüm?

Bazen kitlesel turizm böyle “otantik” oyunlar oynuyor insana. Karen fotoğrafları çektim ama Karenleri görmedim, kısmet Myanmar'a artık. Bundan sonraki durağım Myanmar ( Burma).

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Google, Blogger yada OpenID hesabınızla girerek yorum bırakabilirsiniz. Spam yorumları siliyorum, gireceğiniz dış linkler takip edilemez. Teşekkürler

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...