Bu yaz sonunda Zafer'le birlikte motorla İstanbul'dan Sinop'a doğru yola çıktığımızda aklımızda Erfelek şelalelerine uğramak hiç yoktu. İzmit'te mola verdiğimiz lokantada çalışanlarla konuşurken Sinop'a gittiğimizi öğrenince mutlaka Erfelek Şelalelerine uğramamızı tavsiye ettiler. Dönüş yolunda Erfelek'e uğradık.
Sinop'a il merkezine yaklaşık 40 kilometre mesafedeki Erfelek şelalelerine ulaşmak bu aralar biraz sıkıntılı: yeni yol yapılıyor ve asfalt tamamen kaldırılmış. Yeni yolun bitmesi yakın, o zaman çok daha rahat olacak. Erfelek ilçesinden toprak, çamur, bakımsız asfalt karışımı bir yoldan Tatlıca köyü sınırları içindeki şelalelere varmamız biraz yavaş olsa da zaten acelemiz yoktu: doğanın güzelliğinin keyfini sürerek ilerledik.
Son derece canlı, yeşil, bakımlı bir vadiden sonra baraj gölünün etrafından dolaşarak şelalelere vardık. Girişte ücreti toplayan görevli Erfelek Şelalelerinin 27 ayrı şelaleden oluştuğunu ve yukarı çıkmanın yaklaşık 2 saat süreceği bilgisini verdi.
En aşağıdaki şelalenin etrafında biz gittiğimizde kapalı olan bir kaç büfe ve biraz ileride de tuvaletler var. Görevlinin anlattığına göre arada bir özellikle Ankara'dan kamp yapmaya gelen gruplar buralarda kalıyormuş. "Kışın buraya gelmesi daha zor olmaz mı?" sorumuza " Çok iyi av olur, meraklısına vız gelir" cevabını aldık.
Şelaleri göremek için iki yol var: ya suyun iyice kenarından arada suya girip çıkarak ilerleyeceksiniz. Ya da patikadan devam edeceksiniz. Patikadan devam ederseniz bütün şelaleleri görmeniz mümkün değil, patikanın biraz uzaktan geçtiği oluyor.
Şelalelerin kenarından yürüyecek olanların fiziksel olarak iyi durumda olması ve iyi ayakkabılara sahip olması gerekiyor. Yukarıdaki şelale ve benzerlerine tırmanmanın tek yolu yukarıdan sarkıtılmış olan ipe tutunup kendinizi çekmek.
Önümüzde tırmanan altı kişilik bir gruptan iki kişi tam gözümün önünde ayakları kayınca yukarıda gördüğünüz şelaleden aşağıya düştü. İkisi de çok sanşlıydı ki sadece kola ve bacaklarında şiş ve çiziklerle olayı atlattılar. Eğer sizde şelale içinden yürüyeceksiniz asla ve asla parmak arası terlik ya da tokyo giymeyin, kayma olasılığınız arttırıyor, çok tehlikeli.
Düşenleri görünce dönüş yolunda suların içinden dönmekten vazgeçip patikadan aşağı indik. Bu yolda bir başka güzeldi. Fırsatınız olursa siz de Sinop Erfelek'e ve şelalelere uğramadan geçmeyin.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Google, Blogger yada OpenID hesabınızla girerek yorum bırakabilirsiniz. Spam yorumları siliyorum, gireceğiniz dış linkler takip edilemez. Teşekkürler
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.