Haftasonu Gezi Önerisi: Eskişehir







 
Eskişehir son on senede geçirdiği inanılmaz değişim sayesinde turistik bir üniversite kenti kimliği kazanmış. Eskişehirde rahatlıkla iki gün gezip, yiyip, içip görüp halen yapılacaklar listenizi bitirmeden geri dönmeniz olası.

Nereleri görmeli?

Eskişehir’de Porsuk çayı üzerine yapılan köprüler ve çevresindeki yeşil alanlar  kente çok yakışmış. Eskişehiri sudan keşfetmek isteyenler çayda gondolla geziye çıkabilir ya da tekne turlarına katılabilirler. İstasyon yakınlarındaki Haller Gençlik Merkezi de hoş bir mekan, dileyenler oradan ufak bir fayton gezisi de yapabiliyor. Porsuk’un diğer tarafına geçip kalabalık Hamamyolu’ndan yürüyerek Odunpazarı Evlerine geçelim. Hamamyolu’na, adı üzerinde, hamamlar sıralanmış. Şifalı sulardan faydalanmak isteyenler hamamlara girebilir ya da yakınlardaki termal otellerde konaklayabilir. Odunpazarı evleri yakınlarda restore edilip turizme kazandırılmış.  Burada aynı zamanda dünyanın tek lületaşı müzesi var. Semt, cam müzesine de ev sahipliği yapıyor. “A cup of caffein” yakın zamanda Eskişehir’i gezip ayrıntılı bloglamış,  Eskişehir hakkındaki üç yazısı da okunmaya değer, hem de bol bol fotoğraf çekmiş, benim blogdakilerden daha iyi bir bakın oraya da.

Odunpazarında dolaştıktan sonra benim gibi Porsuk kenarındaki kafelerde vakit harcamaya niyetliyseniz bolca vaktiniz olmalı çünkü çok mekan var. Eskişehire canlılığını veren iki üniversite sayesinde kafeler, lokantalar her daim dolu. Vural sokak ya da daha çok bilinen adıyla “Barlar sokağı”ndaki kalabalığa hayret ettiğimde “bu daha bir şey değil, okullar açılınca gör esas” cevabını aldım. Gece hayatını sevenler için Eskişehir çok güzel olanaklar sunuyor ( gitmişken şehirdeki üç Varuna Cafe'den birine mutlaka uğrayını, gezgin Murat Fıçıcı, eşi Yekta ve arkadaşları dünyanın en akla gelmeyecek köşelerimde toplanmış fotoğraf, futbol forması, bayrak, tepsi, plaka ve 3000 kadar gezi kitabıyla harika mekanlar yaratmışlar, gezmeyi seviyorsanız kaçırmayın. Böylesi Türkiye'nin başka bir yerinde yok).


Ne Yemeli?

Eskişehir, Tatarların en yoğu yaşadığı kentlerden. Buraya gelince çibörek yenmeden geri dönülmez. Odunpazarındaki Tatar Kırım Derneği’nin çibörek evine uğradım, sözde tadına bakacaktım: göbeğim yerlerde sürünerek ayrıldım.

Ne alınır?

Lületaşından hediyelikler Eskişehire özgün. Evdekilere yiyecek bir şeyler geri götürmek isteyenler ise met helvası ve nuga helvası alabilirler.

Nasıl gidilir?

Tren ile Eskişehir-Ankara 264 km, Eskişehir-Haydarpaşa 375 km uzaklıkta. Ankara ve İstanbul'dan düzenkli tren seferler var sık sık var. Ayrıntılı bilgi TCDD sayfasında http://www.tcdd.gov.tr/ 

İstanbul’dan Eskişehir otoyoldan yaklaşık 300Km. Yol yeni yapılmış, kaymak gibi. Acele etmeden sakin sakin 3 saatte rahatça geliniyor.

Nerede kalınır?

Şehirde bir çok otel var. 2-3 yıldızlı olanları tek kişilik oda için 30-70 lira arası. Hamamyolu üzerinde ve yakınlarında termal oteller de var.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Google, Blogger yada OpenID hesabınızla girerek yorum bırakabilirsiniz. Spam yorumları siliyorum, gireceğiniz dış linkler takip edilemez. Teşekkürler

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...