Vilnius, Litvanya




1989 yilinda SSCB'de baslayan Glastnost ( aciklik) politikasi yerel hukumetlere ve akimlara daha genis ozgurlukler getirmis. Litvanyalilar bunu ilk kullanan milletlerden biri. Ulkede cok populer olan “Sarki Festivalleri” vasitasiyla bagimsizlik fikrini tum Baltik ulkelerine yaymislar.

Komunizmden piyasa ekonomisine gecis kolay olmamis, emekliler ve issizler kotu bir sekilde etkilenmis. 2004'te ulke Avrupa birligine girdikten sonra ekonomi biraz rahatlamis ama 2008 krizi issizligi cok arttirmis.

3.5 milyonluk Litvanya toprak ve nufus olarak Baltik ulkelerinin en buyugu. Baskent Vilnius bende sahil kasabasi izlenimi uyandirdi. Vilnius'ta deniz yok ama butun sehir halki sanki tatil koyundeymis gibi hayat yavas akiyor. Isletmeler tum gun acik degil, kapilarinda acik olduklari saatler saati saatine yazili ama uyan kim? Restoran ve kafelerde masaya oturmak garsonun dikkatini cekmek icin yeterli degil, caddeler acelesi olmadan salinarak yuruyen, parklar dinlenen sohbet edenlerle dolu.
Litvanyalilar 14.yuzyila kadar Pagan ( dogaya tapan) dinlerine bagli kalmislar. Hristiyanlik ancak bundan sonra kabul gormeye baslamis, aradaki gecikmeyi doldurmak icin olsa gerek dine siki siki sarilip baskent Vilnius'un her adimina kilise yapmaya baslamislar. Iste bugun Vilnius Eski Sehrine gidenler o zamanki dine baglanma ve kiliseler arasi cekismenin sonuclari arasinda geziyor; Rus Ortodoks Kilisesi, yaninda Yunan Ortodoks Kilisesi, Yunan Katolik Kilisesi, yaninda Cizvit kilisesi....

Eski sehir ve civarinda ulkenin en unlu el sanatlari yuzlerce isporta tezgahi ve dukkanda satiliyor. En cok ragbet goren urun Amber. Litvanya”da cikan amberin 7 yydan bu yana ticareti yapildigi biliniyor. Halen de devam ediyor.

Litvanya yemekleri ulkenin soguk iklimi nedeniyle olsa gerek oldukca yagli: et,patates ve sut urunlerinin en yaglilarinin karisimi diyebilecegim yemekler devasa porsiyonlarda geliyor. Fiyatlarda Istanbul'un yarisi, salata, ana yemek ve tatli 5.5 Euro.

Vilnius taksileri turist kaziklamakta Istanbuldakileri gecmis durumda. Sehirdeki turist brosurlerinde acik acik “yoldan taksi cevirmeyin, kaziklanirsiniz” yaziyor. En iyisi otelden ya da kalkmakta oldugunuz lokanta/bar'dan sizin icin taksi cagirmalarini rica etmek. Gerci sehir kucuk, sadece eski sehir civari dolasacaksaniz yurumek yeter.

Turizm burosunda Vilnius polisinin yayinladigi brosurde sehirdeki tehlikelerden biri soyle tanimlanmis “ Bazi kotu kizlar samimi oldugu yabancilari soyuyor” , polisin tanimina bayildim.

Vilnius eski sehrinde illaki ugramaniz gereken  yerler Plius caddesi ve civari, Gediminas kalesi ve Katedral meydani. Vilnius'taki Uzupis Cumhuriyeti de mutlaka gorulmesi gereken bir yer, o da baska bir yaziya artik.

Diğer Baltık ülkelerinden Letonya ve Estonya yazılarını da bu blogda okuyabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Google, Blogger yada OpenID hesabınızla girerek yorum bırakabilirsiniz. Spam yorumları siliyorum, gireceğiniz dış linkler takip edilemez. Teşekkürler

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...