Uyku Hastalığı: Afrika



Nijerya’da işyerindeki ofis boylardan biri ne zaman boş vakit bulsa uyurdu. Hem de çok garip yerlerde ve vücudunu inanılmaz pozisyonlara sokarak: mutfak lavabosunun kenarında, yemek masasında boş kalmış üç karış yerde, tezgahın altında. Sonra birisi “onda orak hücresi var, uyuması normal” dedi. Orak hücresi ne demek bu deyip, takıldım bilgi peşine.
 İnsanlığın doğduğu yer olan Afrika, doğal olarak insanlar üzerinde yaşayan parazitlerin ve mikropların da ilk doğduğu yer. Başka yerlerde yaygın olmasalar da bu kıtada çok rastlanan hastalıklar halen can almaya devam ediyor. Bu kıtada rastlanan ama dünyanın geri kalanında görülmeyen bir hastalık türü de “uyku hastalığı.”.  Uykuya yol açan iki ayrı hastalık var: birincisi çe-çe sineği, ikincisi ise genetik bir mutasyon. Çe-çe sineğinin ısırması sonucu hem hayvanlar hem insanlar uyku hastalığına kapılabiliyor.  Etkilenen canlının ilk önce uyuşup sonra devamlı uyuklayıp sonunda ölmesine yol açan hastalık yüzünden Afrika’da halen üzerinde hiçbir yerleşimin kurulamadığı topraklar var. Afrika ülkelerinden Botswana mavi renkli çe-çe tuzakları ile sineklerin kökünü kazımaya çalışırken Zanzibar radyasyonla kısırlaştırılmış sinekleri mücadelede kullanıyor. Afrika’da sıtmadan ölen sayısı her sene milyonu buluyor. Yani tehlike büyük. Afrikalıların bir kısmı sıtmaya karşı doğal bağışıklık geliştirmişler. “Orak hücre” adı verilen bu genetik mutasyonları hiçbir zaman sıtma olmuyorlar çünkü hücrenin şekli içine sıtma mikrobunu sokmayacak şekilde değişmiş oluyor. Ama bunun da bir bedeli var: yorgunluk, uyku ve ortalama 45 yıllık bir ömür. Yani tam bir sıtmayı gösterip ölüme razı etmek durumu.


----------------------------------------------------
Bu blogda yayınlanan yeni yazıların size otomatik olarak e-postalanmasını isterseniz linke tıklayarak ŞİMDİ GEZELİM'e abone olabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Google, Blogger yada OpenID hesabınızla girerek yorum bırakabilirsiniz. Spam yorumları siliyorum, gireceğiniz dış linkler takip edilemez. Teşekkürler

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...