Dupnisa Magarası ve Igneada ( Kirklareli)




-->
Istranca dağları hafta sonu İstanbul'dan kaçmak isteyenlere çok güzel fırsatlar sunuyor.
Bugün İstanbul’a sadece 2.5 saat uzaklığındaki Dupnisa mağarasına ve oradan da 30 km.yi bulan kumsalıyla ünlü İğneada’ya geçeceğiz.

Bu gün gezeceğimiz bölgenin haritası iste burada:
 
*******************************************************************************

Gezdiğim 130+ ülkeden seyahat fotoğrafları ve gezi notlarını bu blogda sık sık güncelliyorum. Siz de simdigezelim.com'a üye olan binlerce kişiye katılın ve içeriği kaçırmayın. 


  1. Abonelik için buraya gidiniz. 
  2. Vaktiniz varsa simdigezelim.com'daki içerikten yola çıkarak yazılan üç kitaba göz atıverin.
  3. Hatta "Şaşırmak İçin Gezmeniz Gereken 55 Yer" kitabımı şuradan ücretsiz indirin. 


********************************************************************************
Dupnisa’ya gitmek için TEM’de Edirne yönüne giderken Lüleburgaz çıkışından Pınarhisar’a gitmemiz gerekiyor. Pınarhisar’dan Demirköy yönüne giderseniz yolun solunda üç kez Dupnisa mağarası tabelası göreceksiniz. Tabelaları izleyin. Küçük köylerin arasından son derece hoş orman yollarından geçerek Dupnisa mağaralarına varacaksınız. Demirköy İlçesi Sarpdere Köyü yakınındaki Dupnisa mağarası İstanbul’a  230 kilometre uzaklığında. Önemli bir hatırlatma: mağara 15 Kasım-15 Mayıs tarihleri arasında mağarada yaşayan yarasaları korumak için kapanıyor.

Dupnisa mağarası toplam 2600 metre içeride yürü yürü bitmiyor. Mağara sulu (1900 metre) ve kuru ( 700 metre) olma üzere toplam iki bölümden oluşuyor. Sulu mağaranın içinden bir dere akıyor ama güzel çevre düzenlemesi sayesinde suya girmenize gerek kalmıyor. Bu mağaranın sıcaklığı yaz-kış 10 derece. Sulu mağarada 300 metre kadar  metre yürüdükten sonra kuru mağaraya ulaşıyorsunuz burasının sıcaklığı ise yaz-kış 17 derece. Mağaradaki dev sarkıtlar seyredenlerde hayranlık uyandıracak kadar güzel. Kuru mağarada 200 metre kadar yürüdkten sonra diğer uçtan dışarı çıkabilir ya da geri dönebilirsiniz.


Dupnisa mağarası yakınlarında yemek isterseniz mağaranın girişinde gözleme yapan küçük bir yer var. Hazırlıklı geldiyseniz mağaranın önünde piknik ve mangal yapmak için ayrılmış hoş bir alan var. Bu iki seçenekte sizi açmazsa Demirköy'e ya da İğneada’ya gitmeniz gerekiyor.



Demirköy- İğneada yolu sonbaharda bir başka güzel.  Yol boyunca sık sık durup fotoğraf çekme ihtiyacı  hissediyoruz.



İğneada Bulgaristan sınırından sadece 5 km uzaklıkta. Doğrudan İstanbul’da buraya gelmeniz 3-3.5 saat sürebilir. Kasabanın geçim kaynakları balıkçılık, ormancılık ve turizm. Yakın zamanda açılan 5 yıldızlı otel sonbaharda açık ama ıssız.



İğneada bu mevsimde boş. Deniz dalgalı ama gördüğüm kadarıyla tam sörflük. İlgilenenlere duyurulur.

Hemen plajın arkasındaki sazlıkta zarifçe süzülen kuğuları görebilirsiniz.

Bu bölgede birbirinden ayrı olarak üç longoz ( subasar) orman alanı var:  Erikli Gölü, Mert Gölü ve Saka Gölü longozları. Birisine giden yola girdiysekte yoldaki çamura batmamak için geri dönmek zorunda kaldık.


İğneada’dan dönerken Yenice’den önce Manyetik Alan Dinlenme Tesislerinin önünden geçiyoruz. Ne biçim ismi var bunun demeye kalmadan bizi bölgede gezdiren kuzenimiz Ferdi: “ arabayı boşa alın, bakın yokuş yukarı çıkacak” diyor. Arabanın yokuş yukarı çıkmasını kafası karışmış bir şekilde izlediğimiz görünce açıklıyor: “ göz yanılması, yokuş gibi duruyor ama aslında aşağı eğimli”. Biz bunu konuşurken hemen arkamızdan gelen araçta “ Manyetik Alan” testine başlıyor.


İğneada’dan Pınarhisar’a giden yol tamamıyla ormandan geçtiği araba sürmesi zevkli ve hoş bir yol.


Eğer bir gününüz boşsa artık Istranca ormanlarında çok güzel bir tur yapabileceğinizi biliyorsunuz. Eee,  ne bekliyorsunuz? Hadi Kırklareline!



----------------------------------------------------
Bu blogda yayınlanan yeni yazıların size otomatik olarak e-postalanmasını isterseniz linke tıklayarak ŞİMDİ GEZELİM'e abone olabilirsiniz.

2 yorum:

  1. İğneada'ya çok giderim yazın kumsalda ineklerle güneşlenebileceğiniz tek yer ancak mağarayı hiç duymamıştım nasıl olduysa bir sonraki seyahatimde uğrayacağım =)

    YanıtlaSil
  2. Mağara iğneadaya varmadan

    YanıtlaSil

Google, Blogger yada OpenID hesabınızla girerek yorum bırakabilirsiniz. Spam yorumları siliyorum, gireceğiniz dış linkler takip edilemez. Teşekkürler

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...