Iran Yemegi Dizi / Aghust / Corba ?

Iran'da hemen her bolgesinde yaygin olarak bulabileceginiz yemeklerden biri Dizi. Bazi yerlerde Aghust adini verdikleri de oluyor, Azeriler Corba diyor. Bizim nohut yemegi gibi bir sey ancak yoresine gore icine mercimek, patates ve kuyruk yagi katildigi oluyor.

Yemegin ilgincligi icindekilerden cok yeme seklinden geliyor. Genelde kalin demir bir kapta gelen yemegin suyunu yine yemekle gelen porselen ya da ince metal kaba aktariyorsunuz. Bu kaba ekmek dograyip corba olarak iciyorsunuz. Ancak yemegin geri kalanini yemiyorsunuz, yani nohut, patates, et, yag kaliyor. Sonra yemekle beraber verilen tahta ya da metal sopayi kullanip yemegin geri kalanini pure haline getiriyorsunuz. Lavas ekmege bajip mideye indiriyorsunuz. Yaninda naneli ayran ( doogh) iyi gidiyor. Irandasiniz, yemekten sonra bir kalyan? (nargile ) isteyen?
Tabi arkasindan cay fasli basliyor. Azeri cayhanesinde iseniz ince belli bardaklarda yeni demlenmis cay gelir, yok Iran cayhanesinde iseniz caydanlikta denleme cay ya da torba cay geliyor. Cayin yaninda uc ayri seker geliyor. Eee hangisini kullanacagiz diyenlere: en soldaki kristal seker caya atikip karistiriliyor, ortadaki kitlama, ilk once caya biraz daldirilip arkasindan agiza aliniyor ve ustune cay iciliyor. En sagdaki bildigimiz seker, cayhaneler toz sekeri sadece kahve yaninda veriyor. Lokantalar ve esas isi caycilik olmayan yerler ise sadece toz seker bulunduruyor ve bolgesine gore hangi sekerin gelecegi degisiyor.
Afiyet olsun!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Google, Blogger yada OpenID hesabınızla girerek yorum bırakabilirsiniz. Spam yorumları siliyorum, gireceğiniz dış linkler takip edilemez. Teşekkürler

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...