Toba Golu ve Batak Kabilesi ( Kuzey Sumatra, Endonezya)

Endonezya'nin en iyi gol manzarasina hos geldiniz. Gorenlere 'Isvicre ancak buranin kotu bir kopyasi olabilir” dedirten Toba golu bundan 75000 sene once volkanik bir patlama ile olusmus. Patlama o kadar kuvvetliymis ki butun dunyada gunesi engellemis ve uzun bir buzul cagina yol acmis. Bitkiler ve hayvanlar olmus, Toba golunu olusturan kuvvet neredeyse butun insanligi yokediyormus: yeryuzunde sadece 6000 kadar insan Afrika'da bu felaketi atlatmis. Bugun denizden 750 metre yukseklikteki Toba golu patlamayla olusan 1700 kilometrekarelik bir alani kapliyor ( kabaca KKTC'nin yarisi buyuklugunde). Golun derinligi 450 metreye kadar indigi icin sulari serin. Gol cevresinde “Batak” kabilesinden insanlar yasiyor. Yogunlukla Kuzey Sumatra'da yasayan Batak'larin nufusu 6 milyonu buluyor. Hristiyan ve animist inancin birlesimi bir inanca sahip olan Bataklar, inanclarini geleneksel mimarilerine de yansitinca ortaya ilginc bir bilesim cikmis.

Tipik bir Batak evlerinin damlari goge uzanmak ister gibi uzatilmis. Tam geleneksel evlerde hindistan cevizi agaci yapraklari dami orterken yeni yapilanlarda teneke kaplama malzemesi olarak kullaniliyor. Evlerin dis cephesi agac oymalarla bezeniyor. Evler yerden 1.5 metre yukseltilmis tahta kaziklar uzerine yapiliyor, asagisi hayvan barinagi olarak kullaniliyor.

Hem koyu Hiristiyan olup hem de ailenin olen bireylerine tapmaya devam ettikleri icin mezarlari da iki inanci birden yansitiyor. Hac'in yaninda ruh icin yapilan evleri ve onlari diger dunyaya tasiyan kayiklari mezarlarda gorebilirsiniz. Batak inancina gore insan ruhu vucutta karacigere yakin bir yerde yasiyor, ruh vucudu terkedip dolasmaya cikarsa vucut hastalaniyor. Hastaligi engellemek icin ruhu vucutta -karacigere yakin- tutmak sart bunun icin adaklar adaniyor, atalara dua ediliyor. Eski gunlerde savas sonrasi dusmanin etinin yenmesinde bu inancin etkili oldugu biliniyor. Merak etmeyin, Bataklar 1816'dan beri -bildigim kadariyla- hic kimseyi yememisler.

Toba golunun turistik merkezi Tuktuk. Tsunami sonrasi turist rakamlari cok dustugu icin ve turizm mevsimi disinda Tuktuk'a vardigim icin koy terkedilmis gibiydi. Tam sessizlik.

Asagidaki guzel manzaraya sahip odanin ( sicak su, genis oda vs) geceligi sadece 3 dolar 25 cent. Fazla turist gelmeyince sanirim yereller baska bir gelir kaynagi daha bulmuslar, baska yerde yasadisi olan halusinasyon yaratan “sihirli mantarlar” acik acik satiliyor. Mesela su magazada camasirlarinizi yikatabilir ve sonra sihirli mantar alabilirsiniz.
Kaldigim yerden tam depo benzini fiyata dahil motosikleti gunlugu 6 dolara kiraliyorum ve Tuktuk'un kuzeyine suruyorum.

Tuktuk'tan 15 dakika oteden Ambarita'da eski evler guzelce korunmus.

20 kilometre kadar yol alinca Simanindo koyune variyorum. Burada hergun dans gosterisi var, sonuna katiliyorum.


Tuktuk'un yeraldigi Samosir yarimadasinin en buyuk yerlesim merkezi Panguaran. Bugun Panguaran'in pazari var.

Sumatra'nin unlu kahvesini pazarda istediginiz incelikte cektirip satin alabilirsiniz.

Aksam yemegine tavuk etli pilav mi dusunuyorsunuz?
Iki tavuk paket ettiriverin.
Sirtiniz mi agriyor, gaziniz mi var, gozunuz mu sulaniyor? Pazar yerinin her derde deva saticisi Fauzi hizmetinizde. En cok erkeklerin cinsel gucunu arttiran bitkisel caylar ile hanimlarin gogsunu buyuten baharatlar satiliyormus. Bataklardaki derde bakar misiniz?
Bir saat once golde oynasan baliklar simdi Emma'nin elinde alici bekliyor.

Burada muz oylesine ucuz ki, su koca hevenk ancak 5 dolar.
Motosiklet suruculeri sira beklerken vakitlerini bosa gecirmiyor, satranc turnuvasinda sinirler gergin, rekabet dorukta.


Aksamustu Tuktuk'a geri donuyorum, gunboyunca kirlenen bedenler, cocuklar ve camasirlar hepsi ayni anda iskelede yikaniyorlar.

Bir sonraki duragimiz Bati Sumatra'nin Bukittingi sehri. Ama once Trans-Sumatra otoyoluna vurmamiz lazim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Google, Blogger yada OpenID hesabınızla girerek yorum bırakabilirsiniz. Spam yorumları siliyorum, gireceğiniz dış linkler takip edilemez. Teşekkürler

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...