Isfahan'in Kopruleri (Orta Iran)

Isfahanlilar icin Zayendeh nehrinin ayri bir yeri var. Aksamlari nehir boyunca turlamak Isfahan geleneklerinden biri. 33 kemerden olusmasindan dolayi "33 kemerli" adiyla cagrilan koprunun bir diger adi ise " Allahverdi Han".

33 kemer koprusu sanki sahin gucunu gostermek icin nehrin en genis yerine kurulmus: 295 metre uzunlugunda. Chaharbagh caddesini Isfahan'in Jolfa mahallesine bagliyor. Jolfa mahallesinde cogunluk Ermeni kokenli. Iran nufusunun yaklasik yarim milyonu Ermeni, ayni zamandan Iran'da 11,000 civarinda Musevi yasamaya devam ediyor (Islam devriminden once musevilerin sayilari 100,000 mis) . Jolfa mahallesinde yasayan Ermenilere Hristiyan olmalari nedeniyle polisin alkol konusunda hosgorulu davrandigini ve evlerinde sarap yapan Jolfalilarin "fazla" sarabi el altindan sattigini notlarimiza ekleyelim. Evde parti duzenleyen Isfahan'lilarin ugrak yerlerinden biri Jolfa!

33 kemer koprusu ozellikle aksamlari dolmaya basliyor. Bu kopruden yarim saat uzakliktaki Khaju koprusune arkadas grubuyla ya da etrafta polis yoksa sevgilisiyle el ele yuruyen Iranlilar, yuruyus sonrasi koprunun kuzey ayagindaki cayhanede dinleniyorlar.

Khaju koprusu ise kopru altinda siir ve sarki okuyanlariyla unlu.Sarki soyleyen, siir okuyan bir cok Isfahanli ve onlari alkislayan onlarca kisi kopruleri Isfahan'in mutlaka gorulmesi gereken yerlerinden biri haline getiriyor. 600-700 sene once yasamis sairlerin siirlerinin nasil ezbere bilindigini ve hala nasil deger verildiklerini gozlerinizle gormek istiyor ve Iran'in degisik yorelerinden sarkilar duymak istiyorsaniz mutlaka Khaju koprusune aksam besten sonra ugrayin, seveceksiniz.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Google, Blogger yada OpenID hesabınızla girerek yorum bırakabilirsiniz. Spam yorumları siliyorum, gireceğiniz dış linkler takip edilemez. Teşekkürler

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...