Isfahan Imam Meydani (Orta Iran)

Isfahan'in nabzi halk arasinda Imam meydani ya da Naks-i Cihan ( Dunyanin nakisi -sekli) adiyla anilan bu meydanda atiyor. Dunyanin ikinci buyuk kamu alani olan meydanin olculeri 512 metreye 163 metre. Eski adi Sah meydani imis. Dunyanin en buyuk meydani ise Cin'deki Tiamennen.

1602 yilinda Sah Abbas zamaninda yapimina baslanan meydanin guney ucunu Imam camii kapliyor.

Yapimina 1611 de baslanip 25 senede biten Imam camii cok buyuk kubbesi, zevkli cinileri, hunerli isciligi ve uyumlu mimarisi ile butun ziyaretcileri etkilemeye devam ediyor. Caminin yapimini emreden Sah Abbas olmeden once caminin bitirildigini gormek istemis, bunun icin mimar Ali Ekber Istafani'ye devamli daha hizli insaat yapmasi icin baski yapmis. Mimar o zaman icin yeni olan bazi teknikler kullanarak cinilerin hazirlanmasini hizlandirmistia camiyi ancak 25 yilda bitirebilmis. Imam camiinde detay meraklilari icin iscilik, mimari meraklilari icin uyum ve buyukluk en iyi sekliyle sergileniyor.


Camiden kuzeye dogru yuruyoruz, resim yapanlarin yanindan gecip Seyh Lutfullah Camii'ne girecegiz. Ama once gezi icin gelen ogrencilerin camiden cikmalarini bekleyelim. Iranlilar tarihlerine bizden daha cok sahip cikiyor. Gittigim her onemli tarihi eseri ziyaret eden yuzlerce yerli turiste ek olarak okul ogrencileri otobuslerle muzelere cok sik olarak tasiniyor, bizdeki gibi yilda iki defa gistermelik olarak degil. Guzel bir uygulama, darisi basimiza. Meydanin dogu yonunde dikkati ceken Seyh Lutfullah camiine Iranlilar alcakgonullu bir sekilde "dunyanin en guzel camii" diyorlar. Bu cami oldukca kucuk, duvar ve tavan suslemelerinin ahengi ile dikkat cekiyor. Duvarlardaki ciniler ve mozaikler Imam caminine gore ayrintili ve epey emek harcanmis.Meydanin bati kisminda Ali Kapi sarayi var. Bu saraya Ali adi Osmanlilarin Bab-i Ali'siyle yarismak icin yapildigi icin verilmis, boyle olunca alana saraylilarin girisi icin kullanilan bu saraya Kapi adi da Turkceden eklenmis. Farsca ve Turkce'de ortak kullanilan 6000 sozcuk var. Kimi sozcuk Turkceden Farscaya gecmis, kimi Farscadan ya da Arapcadan ya da Urducadan Turkceye girmis. Sokakta Iranlilar Farsca konusurken arada sozcukleri yakaliyorsunuz ama soylenisleri farkli: havuc- havic, sebze-sabzi, nohut- nahut, tesekkur- tesakkur, can-can, cagla badem-cagula badem, hiyar-khiyar, eriste-reshte gibi.

Ali Kapi sarayi duvar suslemeleri ile unlu. 48 metre yuksekligindeki 6 katli saray ayni zamanda meydana yuksekten bakmak icin ideal bir yer. Ozellikle muzik odasini bezeyen ve sesin daha iyi duyulmasini saglayan duzenegin isciligi cok hos.Meydani cepecevre ceviren kapali yapida ise Isfahan'in buyuk pazari var. Bir sey alacak olmasaniz bile Iran'in zengin elislerini gormek icin kesinlikle ugrayin. Pazarda adres ariyorsaniz ya da ozel bir hediyelik esya alacaksaniz Imam cami kapisinin solunda kartpostal satan Azeri Riza size istemediginiz kadar cok bilgi verecektir, sadece soruverin.
Meydanin kuzey ucunda yorulan ayaklarimizi dinlendirmek ve cay icmek icin "Keyseriye Cayhanesi"'ne ugrayalim, meydanin atmosferini iyi bir sekilde anlamak icin ideal bir yer. Aksamustu giderseniz gunesten de korunmus olursunuz. Ama butun aksamustunu burada oturarak gecirmeyin, Zayendeh nehri kiyisinda dolasin ve ozellikle Isfahan'lilarin bayildigi kopruleri ziyaret edin. Hadi koprulere gecelim.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Google, Blogger yada OpenID hesabınızla girerek yorum bırakabilirsiniz. Spam yorumları siliyorum, gireceğiniz dış linkler takip edilemez. Teşekkürler

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...