Iran'da sehirlerarasi ulasim


Iran'da sehirlerarasi ulasim genelde otobusle yapiliyor. Otobus rotalari ulkenin her yanini kapsiyor, Turkiye'deki kadar iyi ve rahatlar. En onemli farklari ucuz olmalari:luks otobuskerde 100 kilometre icin ortalama1 dolar odeyeceginizi hesaplayabilirsiniz.

Iran'da sehirlerarasi yollar icin iki icin otobus var: mahmuli ve volvo. Volvo, luks otobus sinifina verilen genel isim, havalandirmali, rahat otobusler ve genelde yolculuk sirasinda muavin cerez, biskuvi ve icecek dagitiyor. Mahmuli, eski Mercedes 302'lerden olusuyor, havalandirma genelde yok ve koltuklar rahat degil ancak volvolarin yari fiyatina. Asagidaki aracbir volvo, aracin uzerinde gordugunuz numara sirketin kooperatif numarasi. Iran'da otobusler genelde sahislara ait ve otobus kooperatiflerinde bir araya gelip hizmet veriyorlar. Bazen sirket adini bazende sirket numarasini kullaniyorlar, dikkat!. Hizmetinden en memnun kaldigim sirket Peyma oldu.Otobusler her iki saatte bir polis kontrol noktasinda durup takografini okutmak zorunda. Bu kadar sik kontrol edilmeleri sonucu otobus kazalari cok azalmis, ders almamiz gereken bir uygulama. Otobuslerdeki benzerlik sadece konforda bitmiyor, bazen aynaya asili bir nazar boncugu ve teypte calan Ibrahim Tatlises ya da Ebru Gundes'e de denk gelebilirsiniz.

Uzakligi dort saati gecmeyen bazi sehirlerarasi yollarda"dolmus-taksi"ler isliyor, yerel adlari "savari". Otobusten daha hizli gidiyorsunuz, ama kelle koltukta, sofor hiz meraklisi cikarsa yolculuk diken ustunde gecebilir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Google, Blogger yada OpenID hesabınızla girerek yorum bırakabilirsiniz. Spam yorumları siliyorum, gireceğiniz dış linkler takip edilemez. Teşekkürler

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...