Iran Para Birimi Rial mi, ya da Toman mi?

Iran'in para birimi Rial. Ancak herkes onun yerine Toman kullaniyor: 1 Toman, 10 Rial anlamina geliyor. Bakkalda bir seyin uzerinde 10,000 yaziyorsa fiyat 10,000 Rial de olabilir 10,000 Toman da ( yani 100,000 Rial). Hemen herkes Toman kullandigi icin ikinci sikkin dogru olma olasiligi yuksek ancak yine de Iran'daki fiyatlara alisana kadar dikkatli olmakta yarar var.

Toman kullanimina ek olarak taksi soforleri genelde hicbir birim soylemeksizin eliyle "uc, bes" isaretleri yapiyorlar. Taksiciler icin eliyle yaptigi 1 isareti=1000 Toman demek yani 10,000 Rial. Bazende sizden "Humeyni" istiyorlar, 10,000 Rial'in uzerinde Humeyni resmine atifta bulunuyorlar.

Iran'da oldukca genis bir ATM kart sebekesi var, ancak yabanci kartlar calismiyor. Kredi kartlarinin calistigi yerler cok sinirli onlarda turistler icin pahali yemek ya da esya satan yerler. Yani Iran'a giderken yaniniza nakit almaniz gerekecek. Iran devleti dolar yerine euro'yu tercih ediyor.

Para bozdurmak icin doviz bufelerini kullanabilir ya da bankalara gidebilirsiniz. Bankalarda islemler uzun suruyor. Su anda her ikisini de doviz bufelerinde hizla bozdurabilirsiniz ama bazi bankalar dolari kabul etmiyor. Yukaridaki fotograf Ferdosi caddesi uzerindeki ayakli doviz bufelerinden biri, canta agizina kadar Rial dolu ancak banknotlar fazla degerli olmadigi icin ( 10,000 Rial =1 USD) yaninizda tomar tomar para ile sizinde dolasmaya alismaniz gerekiyor. 200 dolar bozdurdugumdan bana 3 deste verdiler: 200 tane 5000 Rial ve 100 tane 10,000 Rial. Tasimak icin naylon torba da hediyesi :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Google, Blogger yada OpenID hesabınızla girerek yorum bırakabilirsiniz. Spam yorumları siliyorum, gireceğiniz dış linkler takip edilemez. Teşekkürler

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...