Cameron daglari (Malezya)

Cameron daglari Ipoh'tan guneye dogru 2 saat mesafede Malezya'nin en buyuk cay uretim merkezi ve ayni zamanda Kuala Lumpur'lularin cok ragbet ettigi sicaktan kacma mekani.Daglardaki yerlesim bolgeleri 1200 ila 1500 metre arasi. Sicaklik nadir olarak 25 dereceyi geciyor. Kuala Lumpur'a uc saat uzaklikta olmasi sebebiyle ozellikle haftasonlari ve tatillerde doluyor.


Elimdeki rehbere gore Cameron daglari 1885 yilinda "kesfedilmis". Sanki o zaman kadar kimse orada yasamiyormus. Daglari Kesfeden kisi William Cameron adini da vermis. Malezya'da yasayan Ingiliz koloni yonetcileri Cameron daglari ile bir tasla iki kus birden vurmuslar. Birincisi Malezya'nin bogucu havasindan kacabilecekleri bir yer , ikincisi cay yetistirilip iyi para yapilacak bir bolge.



Bolgedeki bir cok cay isletmesinin sahipleri halen Ingiliz. En buyuk yerel cay markasi Boh'un sahibi Iskoc aile artik Londra'da oturuyor. 1800'lerin sonunda Ingilizler cay bahcelerini kurarken calismaya istekli Malay bulamamislar, onlar da ( aynen Sri Lanka'da yaptiklari gibi) Hindistan'dan Tamillleri getirmisler. O zaman getirilenlerin torunlari halen cay bahcelerinde calismaya devam ediyor.

Cameron daglarindaki en buyuk sehir Tanah Rata, adinin anlami Duz Yer. Adinin tersine o kadar engebeli bir yerki otobus terminali icin bile yer bulamamislar, cok kucuk bir yere yapmislar, otobusler cok zor girebiliyor. Cay yetistirilmeyen yerler ya cilekbahcesi ya da sik orman.

Yagmur cok sik yagdigi icin en kisa yuruyus bile camura bata cika uzuyor, dize kadar camura batip ayakkabiyi camurdan sokmek zaman aliyor tabi. Hazirlikli gitmekte fayda var.

Bolgede Malaylardan once yasayan yerliler halen kendilerine ait koylerde geleneksel yasamlarina devam ediyor. Tanah Rata'daki turizm firmalarindan birinden yarim gunluk bir cevre turu aldim. Yola yakin bir yerli koyunde durup icinde biraz yuruduk. Asagidaki Orang Asli ( Malay dilinde asil insan demek) Sakeh kabilesinden. Tamamiyla bati giysilerini giyse de zamn zaman boruyla avlanmaya devam ediyor. Daha cok silahla vurmaya degmeyen kucuk kuslar ve maymunlar icin kullaniyorlarmis, Hayalimdeki eski usullerle avlanan yerli goruntusunu alt ust etti kendisi.

Yerli koylerinde yasam son derece basit, tamamiyla bambudan yapilmis bu evde -ki evin tamamini goruyorsunuz- yedi kisi yasiyor.

Bolgede surungen ve bocekler son derece cesitli. Rehber, israrla elindeki akrebin cok fazla zehirli olmadigini soylese de elimde dolasmasina izin vermek hic icimden gelmedi, nedense.
Bolgeye tatile gelen cok sayida Japon emekli var. kisa sureli kiraya vemek icin yapilmis apartmanlarin esya dahil aylik kirasi 120 ila 500 dolar ve bir aylik kisa bir sure icin bile kiralanabiliyor. Japon emeklilerin en buyuk iki sikayeti yemekler ve saglik hizmetleri imis. Oysa aksamlari kaldirimlara kurulan lokantalarla canlanan Tanah Rata'da lezzetli yemekler bulmak mumkun. Bazi apartmanlarin ucuz olma sebebi yol seviyesinin asagisinda olmalari sebebiyle Feng Shui lerinin kotu etkilenmesi imis. Kuala Lumpur borsasinin 2009 Feng Shui haritasini ( fal degil efenim bu harita, kesin dogru yani) ulkenin en buyuk is gazetesi The Edge'de gorunce tamam dedim zenginligin haritasi bile cikti. Ciddi olarak takip edenler var.
Cameron daglarinin havasini alip biraz gevsedikten sonra baskent Kuala Lumpur'a dogru inelim hadi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Google, Blogger yada OpenID hesabınızla girerek yorum bırakabilirsiniz. Spam yorumları siliyorum, gireceğiniz dış linkler takip edilemez. Teşekkürler

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...