Laos'un Eski Kraliyet Baskenti: Luang Prabang

Luang Prabang, Laos'un eski kraliyet baskenti. Ayni zamanda ruhani merkezi. Mekong ve Nam Khan nehirlerinin kesistigi noktaya kurulan yesil dogasi, temiz ve bakimli sokaklari ve etrafini ceviren onlarca selalesi ile gezilesi bir yer.

Sehir Budizmle icice: ceyrek saate yuruyebileceginiz bir alan icinde tam otuziki tane Budist tapinagi var. Tapinaklara gelenlere adak ve cicek satmak bir iskolu haline gelmis. Budaya sunulmak uzere cicek, karmayi yukseltmek icin serbest birakmak uzere kafeste kus satiliyor.






Her Lao jayatinda en azindan uc ay rahip oluyor. Rahipken aliskanliklarinin hepsinde vazgecmiyor. Bir tapinaga girdiginizde misket oynayan rahipler gormek olasi.Ya da internet kafede emailine bakan, Budizm iyi bakmadigi halde sigara tellendiren ya da bira icen rahipler sehir icinde her zaman karsiniza cikabilir.

Nehir kenarindaki bira bahcelerinde bir cesit pirinc sarabi olan Lao Lao cok tutuluyor. Isteyen "kobra sarabi" da icebilir: akrep ve kobralarin alkolde bekletilmesiyle hazirlanan bu ickinin afrodizyak olduguna inaniliyor.

Aksamlari kurulan gece pazarinda cevredeki koylerden gelen bircok kadin satis yapiyor. Bircok tezhagta ailenin tum bireyleri calisiyor: cocuklar emzirilirken, kocalar satis yapiyor, anneanneler yemek hazirliyor.

Pazar, diger Asya ulklerindekinin tersine cok sakin. Tam Lao usulu: tezgahin onune gelip baktiginizda kimisi kisik bir sesle fisildar gibi " sabadii -merhabe" diyor, kimisi siz mali evirip cevisenizde donup bakmiyor bile taa ki siz saticinin dikkatini cekip dogrudan bir soru sorana dek.
Aksamlari nehir kenari gercekten cok keyifli bir yer. Ulkenin kuzeyine giden kayiklarda kalanlarin yaptiklari yemek kokulari, onlarca lokantanin turistlere yonelik yaptigi yemek kokularina karisiyor. Sessiz ve son derece guzel bir ortamda aksama merhaba diyorsunuz.

Luang Prabang'dan bir sonraki duragim "Altin Ucgen"'in onemli sehirlerinden Pak Beng.

2 yorum:

  1. abi hic kalmiyor musun sen buralarda ya?

    YanıtlaSil
  2. luang prabang da 3 gece filan kalmistim ben, 2003 te her yani insaat ve tum yollari toprak halde olmasina ragmen ayrilamamistim bir turlu.
    icindekilere ek olarak cevresinde de tekne ile gidilebilecek tonla ilginc tapinak vs var.
    tekrar gormeyi istedigim sehirlerden biri.
    ozkal

    YanıtlaSil

Google, Blogger yada OpenID hesabınızla girerek yorum bırakabilirsiniz. Spam yorumları siliyorum, gireceğiniz dış linkler takip edilemez. Teşekkürler

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...