Kambocya'da Phnom Penh Su Senlikleri

Mekong ve Tonle Sap nehirleri Kambocya icin hayati oneme sahip.Yaklasik dort milyon kisi bu iki nehirden geciniyor. Mekong yagmurn mevsiminde Tonle Sap'a dogru akarken , kuru mevsimde ters akmaya basliyor. Biz de turkusu bile var,olmayacak isleri anlatmak icin " Fatsa'nin dereleri aksa yukari " diye ya, iste aynen nehir yukari akmaya basliyor. Nehrin bu terse akmaya basladigi gun her yil Kasim ayinda Kambocya'da buyuk senliklerle kutlaniyor. Bu senliklerin en buyugu baskent Phnom Penh'de. Sehrin nufusu 1.2 milyondan 2.5 milyona vuruyor, hayat duruyor, su senlikleri basliyor.



Su senliklerinde kayik yarislari 12.yy dan beri yapiliyor ve kazanmak cok prestijli bir olay. Bundan dolayi 500'un uzerinde kurek takimi yarislara katiliyor.

Kayiklar 30 kisilikten 100 kisilige kadar olabiliyor. Yuz kisilik kayiklarin gecmesi gorulmeye deger,sanki sonunu goremeyecekmissiniz gibi oluyor.
30 kisilik olanlarda ciddi hizli yaris cikiyor.

Her kayigin basinda bir takim sefi var ve elindeki asayi kayiga vurarak tempo tutuyor.
Yarislar tam uc gun suruyor, 45000 yarismaci katiliyor.
O gun yarisa cikacak takimlar gumruk bolgesinin onunde toplaniyor.

Hakemler kayiklarin kurallara uygun olup olmadigini denetliyor. Hazir olanlar yarisa baslamak icin baslangic cizgisine gidiyor.
Sirasi gelmeyenler kendilerine ayrilan bolgede bekliyor. Arkada gordugunuz gri binalar yarismacilarin kalmasi icin yapilan gecici cadirkent.
Yarisi biten tribunlerin az ilerisine kayigini bagliyor ve
diger yarislari seyretmeye basliyor.
Hava kararmaya baslayinca yarismacilar ve seyirciler gunun yorgunlugunu eglenceyle atmaya calisiyor. Phnom Penh sahil yolunda yere dusmek imkansiz hale geliyor: o kadar sikisik ki kalabalik sizi tasiyor.
Sahilyoluna kurulan panayir ve
sahnelerde eglence gec saatlere kadar suruyor. Ulkenin en unlu sanatcilari bedava konser verdigi icin ozellikle konser alanlari cevresine girmek kolay degil ulkenin yuzde yirmi nufusu orada.Su senliginin bir baska hos gelenegi ise gemilerden yapilan isik gosterileri. Kamu kuruluslari ile buyuk ozel firmalarin gemileri iki saat boyunca nehir kiyisinda toplananlara guzel anlar yasatiyor.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Google, Blogger yada OpenID hesabınızla girerek yorum bırakabilirsiniz. Spam yorumları siliyorum, gireceğiniz dış linkler takip edilemez. Teşekkürler

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...