Hikikomori, Japonlarin hayattan elini etegini cekip odalarindan bile cikmayi reddeden yaklasik 1.2 milyon Japon gencinin durumuna verdigi isim. Kelime anlami olarak cekilmek ve emekli olmak anlamlarina geliyor. Bu durum dunyada cok buyuk cogunlukla Japonya'da goruluyor. Bu sendromdan etkilenenlerin tam sayisi hakkinda tartismalar var, kimine gore yuzbinlerde devlete gore 1.2 milyonda kimi yazara gore yarim milyonu gecmiyor. Sonucta hikikomoriler Japon toplumuna ozgu ve cogunluklar erkeklerde gorulen bir durum.
Hikikomori'nin sebeplerini uc ana baslikta toplamak mumkun. Birinci toplum baskisi ve gercek dusunceleri ile toplumun kabul edecegi dusunceler arasindaki farklar. Japon toplumunda en buyuk ayiplardan biri toplumun karsi cikacagi bir dusunceyi dile getirmek, bunu yapanlar hemen dislaniyor. Japon cocuklarinin yaklasik yarisinin okulda diger ogrencilerden asiri baski ve zaman zaman siddet gordugu biliniyor. Devlet politikasi olarak buna karisilmiyor, cunku okuldan cikan birey toplum tarafindan koseleri alinmis halde calisma hayatina sunuluyor. Japon egitim sistemi, ogretmekten cok bireyselligi yokedip endustriyel bir duzende calisacak bireyler yaratmayi amacliyor. "Varligi varligina armagan olan" genclerin ne bireyselligi ne yaraticiligi kaliyor, tek bildikleri itaat, onu da yapamazsa odasina kapaniyor.
Ikincisi, ailelerin korumaci tutumu. Ergenlige gelen kisinin odasindan cikmayi reddetmesi halinde zorlamak yerine buna izin verilmesi. Bu her zaman ailenin iyiniyetinden kaynaklanmiyor, hikikomorilerin yaklasik yarisi anne-babasina karsi siddet kullaniyor. Hikikomori'nin semptomlari 18 yas alti Guney Koreli'lerde de gozukuyor, ancak 20'sinde olanlarda yokoluyor. Sebep: mecburi askerlik. Bizde oldugu gibi yasi gelen askere gidiyor ve istemese de topluma yeniden karisiyor.
Ucuncusu, Japon ekonomik ve toplum sisteminin hicbir yere gitmeyecegini ve sonunda cokecegini anlayan bireyin herseyi terketmesi. Ekonomi iyiyken 1990'larin basinda bu hastaliga hic rastlanmamis. Ne zaman ki hersey tepetaklak olmus hikikomori hizla yayilmis.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Google, Blogger yada OpenID hesabınızla girerek yorum bırakabilirsiniz. Spam yorumları siliyorum, gireceğiniz dış linkler takip edilemez. Teşekkürler
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.