Dunyanin En Yasanabilir Besinci Sehri: Auckland ( Yeni Zelanda )


Auckland, Yeni Zelanda'nin ticari merkezi. 4.2 milyonluk ulkenin 1.2 milyonu burada oturuyor. 2006'den beri dunyanin en yasanilir besinci sehriler (
http://www.citymayors.com/features/quality_survey.html ).

Sehir etkileyici bir cografyaya sahip. Volkanik yapisindan dolayi sehir tepelik, bir iniyor, bir cikiyor. Adanin dar bir yerinde kuruldugu icin hem bati hem dogu kismindaki denize kiyisi var, her iki kiyida da buyuk limani var. Yelkenle dolasmak Aucklandlilarin sevdigi ugraslardan. Amerika kupasinin etaplarindan biri buradan hareket ediyor, marinada kupaya katilan ulkeler icin daimi yer hazirlanmis. Auckland'in takma adi “yelkenler sehri”, denizcilikleri hakkinda daha fazla bir sey soylemeye gerek var mi?

Sehrin kalbi vapur terminalinden baslayan Queen caddesi civarinda atiyor. Ana alisveris caddesi burasi, yan caddelerde de kucuk butikler var. Queen caddesinin basindan sola donup iki dakika yurursek Viaduct limanina geliriz, burasi geceleri son derece hareketli. Bircok bar, lokanta ve eglence yeri deniz kenarina siralanmis. Ancak burasi biraz tuzlu. Cebimin tansiyonu var, az tuzlu bir yer isterim derseniz o da var: Viaduct Quay'den karaya dogru onbes dakika kadar yuruyerek Ponsonby bolgesine geliyoruz, yine bir cok lokanta, bar var. Fiyatlar daha makul. Ponsonby caddesinden devam ederek Queen Street'i kesiyoruz, arada irili ufakli Turk restoranlari gorunuyor. Ilginc bir sekilde Araplar bircok Turk restorani acmislar. Arap yemegi dendiginde satis yapmiyor herhalde. Otoyol uzerinden gecip yurumeye devam ettigimizde artik yoruldum demeye hakkiniz var, kac saatten beri yuruyoruz. Sehrin en buyuk parki Dominion'da biraz soluklanalim. Kapali, tropik yaz bahcesi ve Auckland muzesi gorulmeye deger. Muzenin kafesinde birseyler ictikten sonra ( Yeni Zelandalilar iyi kahve yapiyor, aferin) Parnell caddesine giriyoruz. Parnell'de ufak butikler, antika saticilari, sanat galerileri, bircok lokanta ve kafe var. Madem ki Ingiliz gecmisi olan bir yerdeyiz, balik ve patates mecbur yenecek. Yendi. Yuruyuse devam. Parnell'de devam ediyoruz deniz kenarina Gumruk caddesine geliyoruz, burasi Queen'le ileride birlesiyor. Auckland'da tam bir daire cizdik, bes alti saat taban teptik, dinlenmek hakkimiz. Yoldaki insanlari seyretmek icin skycity sinemasi onundeki kafe tam bicilmis kaftan. Auckland film festivali yeni baslamis, kuyruk var. Sokaga cikinca sehrin en yuksek binasi Sky kulesi karsimizda. Adrenalin pesindeyseniz bu kuleden asagi atlayabilir ya da yaklasik 200 metre yukarida acik havada korkuluk olmadan yuruyebilirsiniz ( guvenlik ipi bagli, yoksa kac kisinin son yuruyusu olurdu acaba?).

Queen caddesi vapur iskelesinden korfezin karsisina ya da korfezdeki adalara sik sik vapur var. Bizde vapur keyfi yapalim mi? Devonport'a varmak sadece 15 dakika suruyor. Aucklandlilar haftasonlari Devonport'ta gelip dolasmayi seviyor. Iskele civarindaki magazalar ve yeme-icme yerleri keyifli yerler. Ilk Mairo yerlesimleri bu mahallenin yerinde imis, daha sonra Ingiliz yonetimi sirasinda Devonport'taki iki volkanik tepe sehrin savunulmasi icin kullanilmis. Her iki tepede sehrin tam karsidan guzel manzarasini gormek icin ideal yerler. Hava kararmaya basladi, geri donme zamanidir. Bugun bayagi bir dolastik, yarin dinlenmeli, ertesi gun Avustralya'nin gobegine iniyoruz. Alice Springs'te gorusmek uzere.

3 yorum:

  1. Valla hocam o kadar guzel yaziyorsun ki insanin ilk ucaga atlayip gidesi geliyor :)

    YanıtlaSil
  2. Isik
    Ben de okudum. O kadar ilginc gelmedi. Biraz sikici gibi. Guney Amerika'nin kestirilemezligi ve surprizleri yok gibi. Sanki Yeni Zelanda biraz yavan bir yer gibi geldi bana. Ben bu Yeni Zelanda'lilarla calistim onlar da sanki biraz yavan ve renksizdi sanki. Ozellikle soluk benizli olanlari. Maori'lerin rengi biraz daha var gibi ama sanki heriflerde unutulmusluk la karisik terk edilmislik arasi bir asagilik kopmleksi vardi sanki. Bilmem Basar bunu gozledi mi? Sidney'de gecirdigim 5-6 hafta boyunca da buna benzer seyler sezmistim.
    Bu her iki ulke icin de inanailmaz guzel ve hala bakir bir doganin oldugu soyleniyor. Ayni zamanda Bati Avrupa ulkelerinin organize olmus hali de var tabii. Bilmem Basar bu goruslere katilir mi?

    YanıtlaSil
  3. ben şehrin tepeden göründüğü fotoğrafa bayıldım..

    YanıtlaSil

Google, Blogger yada OpenID hesabınızla girerek yorum bırakabilirsiniz. Spam yorumları siliyorum, gireceğiniz dış linkler takip edilemez. Teşekkürler

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...