Yaş 16: yolun yarısı eder

















Kaynak: Wikipedia By User: Panos84 (Panagiotis V. Lazaridis) [GFDL (www.gnu.org/copyleft/fdl.html) or CC-BY-SA-3.0-2.5-2.0-1.0 (www.creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons

Yukarıdaki harita Birleşmiş Milletlere üye uluslardaki insanların ortalama yaşam beklenti sürelerini gösteriyor. En kısa ömür beklentisi Afrika'da. En kötüsü de Afrika'nın Angola ve Zambiya'de. Bu ülkelerde insanlar ortalama 32 yaşında dünyadan göçüyorlar:  16.yaş yolun yarısı ediyor.

Koskoca bir ömür 32 seneye sığmak zorunda.

Buralarda yaşıyor olsaydınız,  çok istediğiniz ama hep ertelemeyi seçtiğiniz şeyi yapmak için acele etmeniz gerekecekti. Bir de aşağıdaki tabloya bakın 1820'lerde yaşam süresi Hindistan için 25, Fransa için 37, Japonya için 34'müş.











Son 200 senede insanlık ömrüne ortalama bir buçuk ömür daha katmış. Ne dersiniz bu ek bir buçuk ömrü iyi kullanıyor muyuz?

Mısır "Bombası"

Havalar serinlemeye başladı. Patlamış mısır yeniden evimizde , sokak köşelerinde kendini göstermeye başlar. Çinliler de patlamış mısırı seviyorlar ancak onlara mısırın yavaş yavaş patlaması yetmiyor, mısırları aynı anda bomba gibi patlatıyorlar.



http://www.youtube.com/watch?v=Ta5jh9VglDw&feature=player_embedded

Mısır taneleri hava almayan metal bir kaba konuyor ve basınç altında ısıtılıyor. Kabın ağzı açılıp içeri hava geldiğinde mısırların hepsi aynı anda gürültüyle patlıyor.


Bloglarda gezinti


Özlem, 22 Ağustos'ta demiş ki:

""Miles&Smiles millerimi harcamaya çalışıyorum; THY uçuşlarında yer yok! Mantıklı fiyatlı bir bilet bakıyorum; ara ki bulasın! Zamanım? Var denemez. Mevsim koşulları? Cıkcık. Oradan da gülmedi yüzüm.

Altı ay boyunca bi denk gelinmez mi be kardeşim? Gelinemedi. Kore'ye bir türlü gidilemedi, gi-di-le-me-diii!.. Çatlayacağım orta yerimden.

Dünyanın en güzel yeri mi Kore? Ee olmadığını gitmeden söyleyeyim. Çocukluk hayalim mi? Yedi ay önce haritadaki yerinden bile çok da emin değildim. Dört değil tek gözle olsun bekleyenim mi var? Tek tanıdığımın, röportaj yaptığım muhabir Bayan Kim olduğu düşünülürse, var dersem büyük yalan olur. Gitmesem ölür müyüm? Herhalde ölmem:)

Tamam da, yine de niye bir türlü gidemiyorum ben yahuu ?"""


Özlem'in Kore muradına erip ermediğini merak ediyor musunuz?  O zaman doğru   http://ozlem-pansiyon.blogspot.com    . Siteye gitmişken Özlem'in geçen iki sene önce başlattığı "seyahat bursu" nu ve katılanların ilginç hikayelerini de okumayı ihmal etmeyin.


""Papua Adası'nın batısı ile doğusu aynı kültürleri barındırsalarda bugün ayrı iki ülkenin yönetimi altındalar.Batı Papua'nın iç kesimlerinde karadan hiç bir ulaşımı olmayan Baliem Vadisin'de bugün 20. yüzyılın ortalarında keşfedilen ve daha bundan 15 yıl önceye kadar kafatası avcılığı yapıp insan eti yiyen dünyanın belki de son kalmış ilkel yerlileri olan Dani,Yali ve Lani kabileleri yaşıyorlar.Baliem Vadisi'nde doğmuş ve buradan başka hiç bir yer görmemiş olan rehberimiz Wendi ile 2 gün buradaki yerli köylerinde trekking yaparak belkide batılı hayattan 2000 yıl geride yaşayan bu insanların kültürlerini gözlemledik.""

Yekta ve Murat Fıçıcı, Papua Yeni Gine'deler. http://www.varunagezgin.com/haberler/west_papua,_endonezya_-_eylul,2011.html  . Kongo ve Ruanda gibi farklı ve ilginç rotalar için http://www.varunagezgin.com'deki diğer yazılara da bakın.


Gezi Yorumları

Diğer gezginlere bir soru mu soracaksınız, bir çok kafadan ses çıkan, bir çok bilginin yer aldığı cidden seyahat üzerine odaklanmış bir site mi arıyorsunuz? http://www.geziyorumlari.com/ a uğramanız lazım. Şimdi.

Binrota

Bir yere gitmek istiyorsunuz ama güncel bilgi bulamıyorsunuz. www.binrota.com a uğrayın o zaman, hem fotoğraf hem bilgi ikisi bir arada. Bir üçüncü iyiliği her ay buluşuyorlar. Sitede bulamadınız diyelim, gidin buluşmaların birine, sorun. www.binrota.com


.

Karabatak'la Balık Avı

Karabatak, dünyanın bir çok bölgesinde yaşayan ve balıkla beslenen bir kuş.


Karabatak'ın geniş bir boğazı var, balığı yakaladığı zaman hepsini bir lokmada yutup mideye indiriyor.

 Çin ve Japonya'da bir kısım balıkçılar karabataklarla balık avlıyorlar. Nasıl mı?

1) Bir karabatak yakalanır, kanatları kesilir ve boğazına bir ip bağlanır. Karabatak balığı yakalar ama boğazı bağlanıp içinden balık geçemeyecek kadar daraldığı için yutamaz.

2) Karabatağa boğazındaki balığı balıkçıya getirmesi öğretilir. Acele edilmez zamanla, yavaş yavaş.

3) Balık yakalayınca balıkçıya gitmeye alışan karabatak artık eğitimli ve para eden bir mala dönmüştür. Kanatlarının uzamasına izin verilir, artık alıştığı için bir yere gitmez.

4) Gece balık avına çıkılır. Karabatak balıkları yakalar, yutamaz, bu dertten kurtulmak için balıkçıya getirir. Balıkçı onu boğazındaki balık belasından kurtarır.

5) Gecenin sonunda balıkçı yeteri kadar balık yakalayınca, karabatağın boğazındaki ipi açar, beslenmesine izin verir.

6) Karabatak ancak bir iki ufak balık yer, balıkçı buna alışmasın diye boğazını yine iple bağlar. Karabatak, balıkçının onu beslemesine ve sunduğu güvenli ortama minnettardır.



http://www.youtube.com/watch?v=QDDrz7E8-AA

Karabatakla balıkçının ilişkisi tanıdık mı geldi?



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...