Watitidis

Wat-ititis: "Bir tapınak ( Wat= Budist tapınağı)  daha göreceğim, bu bitti ama bir tane de köşede var onu da göreceğim" diye başlayan bulaştığı kişiyi saatlerce oradan oraya sürükleyen bir hastalık. Tek çaresi iyice yorulana ya da 10-15 tapınak görene kadar dolaşmak. Hastaya bu sırada dokunmayın, fotoğraf çekmek istediğine dair bir şeyle geveleyecektir. Dinlenmelerine izin verilmediğinde watitidis hastalarının daha hızlı iyileştiği gözlenmiştir.


Bir insan sıkılmadan önce kaç tapınak/müze/cami/heykel/kilise/yıkıntı görebilir? 3-5? 10? 18?  Kendi hesabıma konuşursam ilk yola vurduğum günlerde illa daha fazla göreceğim diye yırtınıyorum sonra kendi gelip
evimden  video/resim/belgesel vb yollarla ulaşabileceğim cansız şeyleri gittiğim yerlerde ziyaret etmek yerine insanları seyretmeye başlıyorum. Watitidis'in geçtiğinin ilk kanıtı elime içecek soğuk bir şey alıp gölgelik bir yere oturmam oluyor. Binalar mı ilginç yoksa onların etrafında geçen hayatlar mı? Elbette insanlar, sadece binaları görecek olsak yolda olmanın ne anlamı var? Bu açıdan bakınca paket turların bir yanı hep eksik kalıyor, doğru paket turlar başka şekilde yola çıkmaya fırsat bulamayacaklara/kendi başına ayarlamaya çekinenlere/grubun güvenliğini isteyenlere fırsatlar sağlıyor. Ama adı üzerinde paket. "Seç beğen paketle" değil ki.  Paket turla yola çıkmayın demiyorum, sadece turda boş olduğunuz günlerde binaları gezmenin yanında insanlara özellikle o mahallede görecek bir şey yok/ bildiğin yerel lokanta işte bir özelliği yok/ basit bir park sıkıc denilen yerlere de gidin inanın daha çok eğlenecek daha çok öğrenip geri geleceksiniz. Watitidis'i atlattığıma göre gidip biraz rahiple geyik yapayım.


Şemsiye Şenlikleri ve Şemsiye Güzeli Yarışması

Bo Sang,  Kuzey Tayland'daki Chiang Mai kenti yakınlarında şemsiye yapımı ile ün salmış bir köy. Yörenin ünlü şemsiyeleri tablo gibi tek tek elle boyanıyor.


Bo Sang'lılar her sene Ocak ayı sonunda "Şemşiye Şenliği" düzenliyorlar. 

Dört gün boyunca şemsiye boyama gösterileri, gece şemsiyeli fener alayı var. Şenlik son gece yapılan "şemsiye güzeli" yarışması ile sona eriyor.

Doğal olarak şenlik boyunca köy şemsiye soluyup şemsiye konuşuyor. Ana caddenin iki yanındaki yüze yakın dükkan turistlerle dolup taşıyor.

Akşamüstü ana cadde trafiğe kapatılıp büyük bir açık hava pazarına dönüşürken hafiften müzik başlıyor ve...

Şemsiye Güzeli seçimi için turlar başlıyor.

Doğal olarak öncelik en güzel şemsiye taşıyanda :)



Yolum geldi

Önce tabanlarım kaşınmaya başladı, sonra haritalara daha yakından bakar oldum, sonra elim raftaki gezi kitaplarına zırt pırt gider oldu. Baktım benim yine yolum gelmiş. Şu gezi hastalığının tek tedavisi de gezmektir, iyi mi? İyi tabi. Kendimi yine yollara attım. Yine Güneydoğu Asya. Önce kısacık Tayland, sonra Burma sonra bakalım. Tayland'dan başlıyoruz.



  Yarın "Şemsiye Güzeli Yarışması" ve Bosang...


Sigara içene 5 sene hapis cezası

Sigara içme alışkanlığının kökünü kazımak için her ülke tedbir alıyor. Asya'daki Bhutan sigarayı toplum hayatından yok etmek için 5 sene hapis cezası koymaya hazırlanıyor.



Bhutan, dünyanın ilk "sigara içilmeyen ülkesi" olmak  üzere 2005 yılında ülke sınırları içinde sigara içilmesine yasak getirmiş. Sigara müptelalarına ayda 200 sigara limiti getirilip, evinde ya da üzerinde 200'den fazla sigara bulunduranlara "kaçakçılık" suçundan dava açılacağı yasaya bağlanmış.

Şimdilerde ise bu yasayı daha da sertleştirip evlerde köpeklerle tütün araması yapılması ve limitin üzerinde sigara bulunduran sigara tiryakilerinin 5 sene hapis öngörülüyor.

Yasanın çok sert olduğunu söyleyen gazetecilere cevap veren başbakan Jigmi Thinley şöyle demiş: " Sigara, bedeni kanser yapıyor ve manen ruhun da kanseri. Bu bakımdan uyuşturucudan farkı yok, bazı ülkelerde bu tür uyuşturuculara ölüm cezası veriliyor".

Bhutan'a gitmek isteyen gezgin tiryakiler: yanınıza kaç sigara aldığınızı bir kaç kez kontrol etmekte yarar var!

Batan AB ülkesi Letonya, 36000 Euro'ya oturma izni satmaya başladı

Avrupa Birliği ülkelerinden Letonya iflas etmiş durumda. Yunanistan ve Portekiz'de iflas etti ama onlar hala bunun farkına varamadılar. Neyse Letonya farkına varmış ve tedbir almaya başlamış. 3 Ocak 2011'de çıkan yeni bir kanuna göre Letonya'da bulunan bir işe 36000 Euro yatıran birine hemen Letonya otuma izni veriyorlar. Letonya, hem AB'ye hem Schengen'e dahil olduğu içinde bölgeden iş yapmak isteyenlerin önünden çok büyük bir engel kalkmış oluyor.

Kanuna göre " Oturma izni bir işletmenin sabit sermayesine, en az 25 bin Lat ( Letonya para birimi 1 Lat =1.44 Euro)  yatırım yapan bir kişi tarafından elde edilebilir. Ayrıca ekonomik faaliyet sınırları içinde yabancı bir yatırımcı, devlet veya yerel hükümet kurumlarına yılda en az 20 bin Lat daha vergi ödemek zorundadır. Riga'da en az 100,000 Lat tutarıında yada başka şehirlerde 50,000 Latlik bir daire alan kişiye de oturma izni verilir"  

Daha fazla bilgi şurada http://eng.meeting.lv/permanent/tostay.php  ya da şu Google aramasında http://www.google.com.tr/search?hl=tr&q=latvia+residency+permit&aq=f&aqi=&aql=&oq=&gs_rfai=

San Marino'ya nasıl gidilir, nasıl gezilir, ne zaman gidilir, ne kadar harcanır, nerede kalınır?



Dünyanın en küçük devletlerinden biri olan San Marino’nun tek sınır komşusu İtalya. Her tarafı İtalya tarafından çevrili olduğu halde işgal edilmeden bağımsız kalmayı becerebilmek iyi bir siyasi başarı olsa gerek. Bugün San Marino’nun 30,000’e yaklaşan nüfusunun çoğu bankacılık ve turizmden geçiniyor. Ülke oldukça küçük kısa bir sürede gezilebilir. İtalya’ya gidecekseniz ve biraz boş vaktiniz varsa bir günlüğüne gitmek için San Marino ilginç bir yer olabilir.
Bilgisayarımı düzenlerken 4 sene once ziyaret ettiğim San Marino’nun fotoğraflarına rastladım. Hazır elim değmişken nasıl gidleceği bilgisini de bloğa ekleyeyim dedim.


Vize
San Marino, Turklerden vize istiyor. Ülke Schengen vize bölgesinde olmamasına rağmen sınır kontrolü olmamasından dolayı İtalya’ya girmekte kullandığınız vize ile San Marino’ya girebilirsiniz.
Ulaşım
San Marino’da havalaanı yok. Yakındaki İtalyan şehri Rimini’ye uçak ya da trenle gelip buradan otobüsle San Marino’ya geçebilirsiniz.  Rimini demişken yaz aylarında bu İtalyan şehri çok gürültülü oluyor, yorulmuşsanız ve erken yatmak istiyorsanız boşverin.


Ne zaman gitmeli?

San Marino iklimi genelde ılıman ancak ülkenin denizden yüksekliği 650 metre, kış geceleri soğuk olabilir.





Ne kadar harcarim?
San Marino’nun iki ana gelir kaynağı bankacılık ve turizm. Buna karşın ülkede fazla otel yok ve fiyatlarda bunu yansıtacak kadar yüksek. Genelde ülkeyiz gezmeye gelenler sabah gelip akşam geri gidiyorlar. Eğer akşam kalmazsanız öğlen yemeğine 20-30 Euro kadar öderseniz. Oteller 100 Euro ve yukarısı, hostelde yatak 15 Euro.


Nasıl gezmeli?
Ülkenin büyüklüğü toplam 61km2. Dolayısıyla yavaş yavaş tadını çıkara çıkara gezinki hemen bitmesin.  Turist otobüslerinin indiği meydandan başlayıp şehrin hepsini gezmeniz 1-2 saatinizi alır. Onun dışında biraz manzaranın tadını çıkarıp biraz da hediyelik eşya bakabilirsiniz.




San Marino ile ilgili daha detaylı bir yazı ve bol fotoğraf arıyorsanız bisikletli gezgin Baki Berk Kayalar'ın güzel sitesine de bir uğrayıverin : 
  http://bisikletturlari.blogspot.com/2010/11/italya-turu-3-anlatm-ancona-forli-01.html


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...