Zanzibar -1- (Tanzanya)

Afrika'da ama tam Afrikalı değil. Sokakta bir suru Arap yüz var ama Arap değil. Uzun sure Avrupa'nın müttefiki olmuş ama Avrupa'lı değil. Bütün büyük tüccarları Hintli ama kendi Hintli değil. Nereden bahsediyorum?

Peki biraz daha ipucu. Eskinin en büyük baharat üretim merkezlerinden. Afrika kıyısında baharat, köle, fildişi ticareti ile ünlenmiş bir yer. Hadi ama bulun artık. Yine mi olmadı? Tamam bir ipucu daha. Burayı uzun sure Ummanlı Sultanlar yönetmiş. Queen'in solisti Freddie Mercury burada doğmuş....Yine mi ipucu lazım. Bu son ama.. . Burası Tanzanya'da bir ada... Evet, bildiniz... Zanzibar'dan bahsediyorum. Tarihte Zanzibar, Afrika'nın kıyılarından içeri girmeye yeterli donanımı olmayan (ya da cesaret edemeyen) uygarlıkların uğramadan edemedikleri esrarlı bir ada. Kimler geçmemiş ki; Sümerler, Yunanlılar, Mısırlılar, Fenikeliler, Çinliler, Hintliler, Portekizliler, Hollandalılar, İranlılar, İngilizler ve tabi Ummanlı Araplar. Hepsi Zanzibar da izlerini bırakmışlar. Bu izlerin kimi hemen göze çarpıyor, kimi bilmece gibi, dikkat etmeden, kafa yormadan çözmek mümkün olmuyor.

İlk önce Mısırlılar MÖ 12.yüzyılda Zanzibar'ı keşfedip kısa bir sure ticaret yapmışlar. O zamanlar Zanzibar'ın dünyanın köşesinde olduğuna ve daha fazla giderlerse aşağı boşluğa düşeceklerine inanıyorlarmış. MÖ 12 yüzyıldan sonra , nedendir bilinmez, Zanzibar birden unutulmuş ve haritalardan silinmiş. MÖ 2.inci yüzyılda Fenikeliler ve Yunanlılar Zanzibar'ı yeniden keşfetmişler ve haritalarda eski yerine koymuşlar. Sonra ada esrarlı bir şekilde tekrar unutulmuş. MS 8.yüzyılda Araplar adaya gidip dünyaya Zanzibar'ı hatırlatmışlar, bir kısmı buraya yerleşerek ticarete başlamış. 10.yüzyılda geniş bir İranlı topluluğu adaya temelli olarak yerleşince ada daha da hareketlenmiş. İranlılar ve Araplar 15. yüzyıl sonuna kadar Zanzibar'ı Afrika'nın sayılı ticaret merkezlerinden biri haline getirmişler. Bölgeden fildişi, altın ve köle ihraç etmişler. 16. ve 17. yüzyıllarda adada Portekizli egemenliğini görüyoruz ama 18. yüzyılda Araplar ve İranlılar egemenliği tekrar ele almışlar. 19.yüzyıl Zanzibar'ın en şaşalı dönemi olmuş. Zanzibar'ın önemi o kadar artmış ki adayı yöneten Busaid Sultan Said vatanı olan Umman'dan tüm hanedanı ile birlikte Zanzibar'a taşınmış. Bu olay adanın önemini daha da arttırmış. Zanzibar merkezli ve Afrika içlerine 2000 kilometre kadar giren ticaret yolları kurulmuş ve ada iyice zenginleşmiş.

Zanzibar'ın zenginlikleri Bati dünyasını da cezbetmis. Adanın yönetimi 1890-1964 arası İngilizlere geçmiş. 1964 yılında halk bağımsızlık için ayaklanıp egemenliği alıncaya kadar yönetim İngilizlerde kalmış. 1964'te kısa bir sure özgür kalan Zanzibar, Tanzanya ile birleşmeye karar vermiş. Bugün Zanzibar Tanzanya'nın özerk bir parçası. Kendi meclisi, başbakanı ve kendi gümrüğü var ama önemli kararları Tanzanya alıyor.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...